Sağlıklı ve dengeli beslenme, diyabet ve kalp hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu olduğu gibi bağışıklık sistemi de destekleyen bir niteliğe sahiptir. Beslenme alışkanlıklarınızdaki ufak değişiklikler sayesinde, immün sisteminiz için gerekli temel besin ögelerini yeterli miktarda tüketebilirsiniz. Bağışıklık güçlendirici etkiye sahip besinler ise şu şekildedir:
1. Su: Vücutta bağışıklık sistemi hücrelerinin ve lenf düğümlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması için yeterli su alımı gereklidir. Hidrasyon, bağışıklık sistemi hücrelerinin düzgün çalışmasını ve enfeksiyonlarla mücadeleyi destekler. Vücuttaki toksinlerin ve atık maddelerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur.
2. Yoğurt: Doğal yoğurt içerisinde, bağırsaklar için faydalı çok sayıda yararlı mikroorganizma bulunur. Bağırsak florasını düzenleyen bu bakteriler, vücudun dışarıdan karşılaştığı toksin ve patojenlere karşı savunmayı güçlendirir.
3. Kefir: Probiyotik bakteriler içeren bir fermente süt ürünüdür. Bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemi için büyük önem taşır, çünkü bağışıklık hücrelerinin çoğu bağırsakta bulunur. İçerdiği bazı probiyotikler ve diğer bileşikler, vücutta düşük seviyelerde inflamasyonu azaltabilir
4. Sarımsak: İçerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.
5. Yulaf: Bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğinin yanı sıra birçok bilimsel çalışmada kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olabileceği ortaya konulan “beta glukan” içerir.
6. Balık: Özellikle yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. EPA ve DHA adı verilen bu yağ asitleri, anti-enflamatuar etkiye sahiptir.
7. Yumurta: Yüksek kaliteli protein açısından zengindir. Protein, bağışıklık sistemi hücrelerinin temel yapı taşıdır ve antikorlar, enzimler ve bağışıklık sistemi molekülleri gibi birçok önemli bileşeni oluşturur.
8. Yaban Mersini: Güçlü antioksidanlar olan flavonoidler, antosiyaninler ve C vitamini gibi besin maddeleri açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücrelere ve bağışıklık sistemi hücrelerine zarar vermesini önler.
9. Yeşil Çay: Güçlü antioksidanlar olan kateşinler, flavonoidler ve polifenoller içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücrelere ve bağışıklık sistemi hücrelerine zarar vermesini önler, bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu artırabilir.
10. Zencefil: Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir.