BAŞIMIZA TRAFİK KAZASI GELİRSE YAPMAMIZ GEREKENLER

İnşallah başımıza gelmez ama eğer olur da başımıza gelirse, maalesef ama bu risk hayatımızın bir parçasıdır.

Meydana gelen bu  kaza maddi hasarlı olabildiği gibi yaralamalı da olabilmektedir. Bugünkü yazımızda umarım kimsenin başına gelmez ama eğer gelirse ne yapmamız gerektiği konusunu işleyeceğiz.

 Trafik kazasının tanımı, “Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olaydır.” Bildiğiniz üzere eskiden bütün kazaları trafik kolluğu tarafından kaza raporu düzenlenmesi gerekmekte idi. 2008 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile vatandaşlar kendi arasında kaza raporu tanzim edebilmektedir. Yaralamalı kazalarda ise trafik kolluğu tarafından kaza raporu tutulması gerekli olduğu için bize düşen kaza yerinden ayrılmamak, araç ve kendimize ait belgeleri vererek kazaya müdahale eden birime yardımcı olmaktır.

Herhangi bir şekilde kazaya karışırsak yapmamız gerekenler ise;

1) Kaza mahallinde ikinci bir kaza olmaması için aracımızda bulunan şehir içi gündüz 30 metre geriye uyarıcı reflektör koymalı ise şehir dışı ya da işletme hızı yüksek çevre yolu ise 150 metre geriye koymalıyız. Eğer kaza gece meydana gelmiş ise aracımızın dörtlü flaşör ışıkları faalse bunu yakmalıyız.

2) Eğer kimse aramadı ise 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak kaza yaralamalı ise ambulans ve polis/jandarma görevlilerinin gelmesini beklemeli ve kaza hakkında kısa bilgiler vermeliyiz.

3) Kaza mahallinde sorumluluğun belirlenmesine yarayacak iz ve delilleri korumalı, araçların kaza yerindeki durumu değiştirmemek gerekmektedir.

4)Kazaya taraf olanlar, istendiğinde diğer tarafa kimlik ve adreslerini bildirmek, sürücü ve trafik belgeleri ile sigorta poliçelerini göstermek, bunlara ait gerekli bilgilerle tarih ve  sayılarını vermekle yükümlüdürler. Aracımızda ehliyet, ruhsat fotokopisi vb. bulundurmak pratik çözüm olacaktır.

5) Yaralılara ilk yardım ve acil müdahalede bulunma hali hariç; meydana gelen trafik kazalarını yetkililere bildirmek ve bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak zorundadır

6) Eğer tek taraflı bir kazaya karışırsanız başında sahibi veya sorumlusu bulunmayan motorlu araçlar, taşınabilen veya taşınamayan mallar ile mülklere zarar veren sürücüler; aracın, malın veya mülkün ilgilisini bulmak, bulunamadığı takdirde araçların ve zarar verilen diğer şeylerin görünebilen ve uygun yerlerine düşmeyecek, kaybolmayacak şekilde yazılı bilgi bırakarak en kısa sürede yetkililere haber vermek zorundadırlar.

7) Kazada çevre güvenliği sağlandıktan sonra kendi aranızda rapor tanzim etmek sırasında dış taraftan uzak çekim en az 4 yönden, yakın çekim olarak da en az 4 yönden araçların hasarlı kısımlarını çekmeli, resimleri çekerken daha çok kazanın oluş biçimini resimlerle anlaşılma gayemiz olmalıdır.

8) Araçların geliş yönlerindeki trafik işaretleri de çok önemlidir. Bu işaretlerin de resmi çekilmelidir. Aynı zamanda ışıklı kavşakta kaza meydana geldiyse ışıkların faal olup olmadığı da en az 1 dakikalık video kaydıyla kayıt alınması faydalı olacaktır.

9) Anlaşmalı kaza raporu tanzim ederken kendi el yazısı ile beyan kısmını doldurmalı, krokide araçların çarpım yerlerini doğru çizildikleri kontrol edilmelidir. Sigortacıların aranızdaki kaza raporunu tutmaya hem vazifeli hem de mecburiyeti olmadığını da akıldan çıkartmayalım.

10) Kaza karşılıklı çarpışma olarak gerçekleştiyse yolun tamamı ölçülerek çarpışmanın hangi şeritte hangi aracın yolunda olduğu kesinlikle tespit edilmelidir. Bu durum da krokide gösterilmelidir.

11) Kazaya karışan diğer aracın sigortası yoksa, sürücü alkollü ise ehliyeti yoksa veya yeterli değilse kaza raporu ilgili kolluk tarafından tutulmalıdır.

Unutmayalım kaza raporuna işlenmeyen bir levha bütün kazanın mahiyetini değiştirebilmektedir. Daha sonraki haftalarda ise kaza raporuna itiraz konularına değinmeye çalışacağız. Hepinize kazasız, belasız günler diliyorum. Sağlıcakla kalın.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }