Bir modern zaman hastalığı: Tiktok

Son zamanlarda bir virüs gibi yayılan TikTok’ ta çok garip şeyler oluyor. İzlenme uğruna yapılanlar bazen görenlerin canını sıkacak cinsten. İnsanlar görülmek, hikayeler anlatılmak, güzellikler de paylaşılmak için var buna lafımız yok ama bazı paylaşımlar var ki toplumun milli ve manevi değerlerini zedeleyebiliyor. Bağımlılık yapan bu uygulamalarda küfür ve argo kullanımı, şiddet, cinsellik, çıplaklık, yasaklı maddelere teşvik, siber zorbalık ve cinsel istismar had safhada.  
   Kullanan pek çok insanı tanınır hale getiren, fenomen yapan sosyal medya uygulaması TikTok sayesinde ülkemizdeki pek çok markanın yüzü haline gelen pek çok kullanıcı da para kazandı, ün sahibi oldu. Şöhret olma umuduyla bu uygulamaları yoğun kullanan ve paylaşımlarda bulunan insanlar, sanal dünyaya hapsolmuş gibi. İlginç videolar ve paylaşımlar aracılığıyla kısa sürede ve kısa yoldan fark edilme, beğenilme ve ünlü olma çabaları psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlıyor. Bu uygulamalarda bir amaç uğruna bireyler sahip oldukları bazı özelliklerini abartarak sunmakta, ilginç hareket ve eylemlere yönelebilmekteler. Bu kişilerde  kendisi olmayan bir karaktere bürünme girişimi söz konusu ki bu durum benlik yitiminin önemli bir göstergesi. Uygulama özellikle çocukları ve gençleri sanal dünyanın ve sosyal medyanın çıkmazları ile savunmasız bir şekilde karşı karşıya getiriyor. 
   Bu uygulamayı kullanan ülkeler arasında ülkemiz ilk sıralarda. Uygulama başka ülkelerde lise çağındaki gençlerin favorisiyken, Türkiye’ de nedense orta sınıf yetişkinlerin vazgeçilmezi haline geldi. Bu sınıf kendilerini bir şeylere geç  kalmış, bu dünyayı geç keşfetmiş hatta başka bir gezegen keşfetmiş gibi hissediyorlar. 40 yıllık evliler iki günde tanıştığı başka birine aşık olup, evini, çoluğunu çocuğunu terkediyor.
      Uygulamayı kullanan gençlerimiz, çocuklarımız. En güvenli yer olarak gördüğünüz evinizde, odasında ders çalışırken bile sanal dünyalarla temas ediyorlar belki de. Tehlikeleri birer oyun gibi görerek, farkına varmadan alışıyorlar. Uygulamanın sinsi içeriği, normalleştirerek, alıştırarak, yavaş yavaş içine çekiyor. Karşılık aldıkça, yani beğenildikçe, izlendikçe, takipçisi arttıkça da doğru yolda olduğunu, daha da fazlasını yapması gerektiğini düşünmeye başlıyor. Lütfen açalım gözlerimizi, uyanalım! Çocuklarımızı bu tuzaklara düşürmeyelim. Yetişkinler için ne yapılabilir bilmem ama çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş bırakmayalım. “Ben o uygulamayı kullanmıyorum, anlamıyorum” diyerek sanal ortamlarda yapayalnız bırakmayalım.
   Uygulamanın amacı; diğer sosyal medya uygulamalarından farklı olarak toplumun tabanına inmek, psikolojik olarak bir fenomen olmalarını sağlamak, bunu da bedava yaparak kullanıcı sayısını artırmak. TikTok bu amaca ulaştı ancak karşılığında bizden aldıkları?... 
 

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }