Bazı olayların tetiklemesi sonucu görülebilir. Yakın akraba kaybı, ilişkinin sona ermesi, Boşanma, maddi sıkıntılar, kişisel hayatta ya da iş hayatında yaşanan olumsuzluklar ve belirsizlikler, genetik faktörler, hormon değişiklikleri (özellikle hamilelik ile doğumdan sonraki haftalar veya aylarda), düşük benlik saygısı, gereksiz ve aşırı öz eleştiri, pesimist bakış açısı, cinsel istismar, aşırı alkol tüketimi ve ciddi kronik hastalıkların varlığı depresyonu tetikleyebilmektedir.
Depresyonun en büyük belirtileri arasında enerjide azalma ve hareket eksikliği görülmektedir. Bu belirtiler intihar düşüncelerine kadar ilerleyebilmektedir. Genel anlamda bireyin hayatında sebep olan depresyonun genel belirtileri ise şu şekildedir.
* Değersizlik, suçluluk duygusu, sürekli kendini eleştirme, acınası bir halde olduğunu düşünme.
* Konuşma veya hareket etmede yavaşlama, hüzün.
* Basit konularda bile öfke kontrol bozukluğu, sinirlilik hali veya hayal kırıklığı yaşamak.
* Spor, hobi, cinsellik gibi normal aktivitelerden uzaklaşmak ve yapılması durumunda bile zevk alamamak.
* İştahın kapanması ve kilo kaybı ya da iştah açılması ve kontrolsüz yeme ve kilo alımı.
* Durup dururken ağlama, kaygı.
* İntihar fikirleri ve intihar teşebbüsleri.
* Çok fazla uyku isteğinin ortaya çıkması.
* Enerji eksikliğinden kaynaklı olarak en küçük işleri bile yapmak istememe.
* Odaklanma, düşünme, karar verme ve anımsamada sorunlar yaşama.
* Ajitasyon veya huzursuzluk, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları.
İnsan yaşamını derinden etkileyen depresyonun tedavisi için birçok araştırma yapılmış ve tedavi planlaması yapılmıştır.
Depresyon tedavisi, genel olarak kişinin ruh halini ve duygu durumunu etkileyebilen negatif faktörlerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan tedavi planı olarak tanımlanabilir. Depresyon tedavisinde genel olarak psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılabilir. Etkin bir tedavi sonucu bir kaç hafta içinde kısmi düzelme, 2-4 ay aralığında ise tam düzelme elde edilebilir. Tekrar etme ihtimali mümkün olan depresyonun nüksetme ihtimalini en aza indirmek için psikoterapi desteği şarttır.
* Farmakoterapi: Depresyon tedavisinin en etkili yöntemlerinden biri antidepresan olarak bilinen ilaçların kullanımıdır. Antidepresanlar beyinde yer alan kimyasallara etki ederek bu bölgelerin normalleştirilmesini amaçlamaktadır. Bu tür ilaçlar bireye özel olarak bir psikiyatr tarafından reçete edilebilir ve takibi sağlanır.
* Psikoterapi: Psikoterapi depresyon tedavisinde başvurulan etkili bir yöntemdir ve tek başına olabileceği gibi ilaç tedavileriyle birlikte de uygulanabilir.
Psikoterapi tedavisi ile bireyin depresyonu anlaması ve başa çıkması, sosyal ilişkilerini düzeltmesi, zamana dayalı olarak olumsuz temel inanç ve davranışlarını değiştirmesi, depresyonu tetikleyen etkenleri fark etmesi amaçlanır.
Sonuç olarak her bireyin yaşama ihtimali bulunan yaygın bir psikolojik rahatsızlık olan depresyonun insan yaşamını çok olumsuz etkilediği aşikardır. Depresyondan çıkış için yazılı olmayan kural ise duygularınızın davranışlarınızı yönetmesine izin vermemek ve davranışın düşünceleri değiştirebileceğini fark etmektir. Bu farkındalık içinse mutlaka bir psikoterapi desteği almak gereklidir.
Mutlu bir yaşam dileğimle. Sağlıcakla kalın.