Dodurga gerçeği

Dodurga Çankırı ilinin Orta İlçesine bağlı bir köy. Bundan 5 yıl kadar önce nüfusu 2 binin altına düştüğü için köy statüsüne dönen bir belde. Belediyenin lağvedilmesi ve beldenin köy statüsüne çevrilmesi üzerine idare mahkemesinde dava açılıyor ve tam 5 yıl sonra verilen karar DANIŞTAY aşamasından da geçerek yeniden belediye statüsünü kazanıyor.

Köy muhtarı İstanbul'da yaşayan hısım ve akrabalarını köy nüfusuna kayıtlı kendisine oy vereceğinden hiç kuşku duymadığı hemşehrilerinin ikametgahını birer, ikişer köye kaydırıyor. Karar kesinleşince bu insanlar seçmen oluyor haliyle. Bu işleri organize etmek üzere de AK Parti Genel Merkezi’nden bir bilen kişi görevlendiriliyor muhtara yardımcı olması için.

Aslında köyde gerçek anlamda 70 yaşından büyükler ile 7 yaşından küçükler daimi olarak ikamet ediyor. Köy nüfusunun ezici çoğunluğu İstanbul'da ikamet ediyor.

           

Bu köyde zaten öteden beri sol partilere oy çıkmaz. 1977’den beri. Karar kesinleşince İlçe Seçim Kurulu’nca  beldede seçim yapılmasına karar veriliyor. Seçime CHP girmiyor. Muhtar kendi kaydettiği adamları ile ezici bir çoğunlukla seçimi kazanıyor. Zaten seçim öncesi devletin bütün olanakları beldeye seferber ediliyor. Seçim sayesinde belde 100 yıldır görmediği hizmeti alıyor. Elbette ki belde halkı gelen hizmetlerden memnun ama 20 senedir neredeydiniz demiyor.

Bu arada bir algı operasyonu yaratılıyor. AKP’nin emrindeki DSP adındaki tabela partisinden bir aday çıkartılıyor ama aday oy kullanma günü köye bile gelmiyor. Oy kullanmıyor. AMAÇ sözüm ona sol bir partiye oy bile çıkmadığı algısını toplumun belleğine kazımak.

Yani senaryo ama güzel hazırlanmış bir senaryo. CHP Orta İlçe Başkanı Ali Koçak kesinlikle hiçbir patiyi desteklemediklerini, zaten genel seçimlerde CHP'nin Dodurga’da 7 oyunun bulunduğunu, sadece İstanbul’dan değil, Orta ilçesinden de 300 seçmenin özellikle Orta Belediye Başkanı’nın hısım ve akrabalarının Dodurga’ya kaydırıldığını ifade ediyor.

Ama Çankırı gerçeği, koskoca ilde CHP’nin bir tane meclis üyesi bile yok. SODEP’TEN BU YANA, YANİ 1984’TEN BERİ YOK. GENEL MERKEZİNİN DE bunun nedenlerini araştırması ve çare bulması gerekiyor. 2002’de Orta ilçesinde milletvekilliği seçiminde 103 oy almıştık. 2018 genel seçimlerinde 177 oy çıkmış Orta ilçesinden.

Bir not daha. Belediye başkanının aldığı oy meclis listesinin aldığı oydan yüzde 20 daha fazla. Şimdi bu bilgiler ışığında DOGURGA’da zafer kazandığını zannedenler, genel seçimde tıpkı İstanbul seçimlerinde olduğu gibi halkın şamarını hissedince iktidar ve güç zehirlenmesinin yarattığı derin uykudan uyanacaklar.

İKTİDARLARI DEĞİŞTİREN TENCEREDİR, NE YAPSANIZ NAFİLE!

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }