KALBİNİZİ SAĞLIKLA BESLEYİN

Stres, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, diyabet, obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi sebepler kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Günümüzde dünya nüfusunun %25’i kalp damar hastalıklarının etkisi altındadır. Dünya geneline oranla; ülkemizde kalp ve damar hastalıkları daha sık görülmekte ve tüm ölüm nedenlerinin %47,73’ ünü oluşturmaktadır.

Kalp sağlığı, yaşam kalitesi ve genel sağlık için hayati bir öneme sahiptir. Kalp sağlığının korunması ve desteklenmesi adına dengeli ve çeşitliliği olan bir beslenme şekli önemlidir. Bunu sağlamak için beslenme düzeninde sağlıklı yağlar, yüksek lifli yiyecekler, taze meyve ve sebzeler, omega-3 yağ asitleri ve düşük tuzlu gıdalara yer vermek gerekir.

Kalp sağlığının desteklenmesi açısından meyve tüketimi olmazsa olmaz bir beslenme alışkanlığıdır. Kalbe iyi gelen bazı meyvelerin başında kırmızı meyveler yer alır. Çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini kızılcık iyi birer antioksidan kaynağıdır. Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip meyveleri tüketmek, iltihabı hafifletmeye ve genel kalp sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Sebzeleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek, kalp sağlığını korumak için önemlidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, lif kaynağıdır ve kalorisi düşüktür. Ispanak, marul, brüksel lahanası, kara lahana, kabak, havuç, patates, biber, pancar, turp kalp sağlığının desteklenmesinde fayda sağlayan karotenoidler ve vitaminler içerir. Bu sebzeler atardamarların korunmasına ve kan ve kan pıhtılaşmasının uygun bir seviyede tutulmasına yardımcı olabilir.

Yeşil çay, kalp hastalıklarına karşı birçok olumlu etkisi olduğu düşünülen bir bitki çayıdır. Yeşil çay, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini kontrol altında tutmaya faydalı olabilecek kalbi koruma fayda sağlayabilen polifenoller ve kateşinler içerir.

Daha az yağlı etler tüketmeye yemeye özen gösterin. Araştırmalar, çok fazla özellikle de hayvansal kaynaklı doymuş yağ tüketmenin kalp sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Yağ tüketiminde denge sağlamaya çalışın, zeytinyağı, avokado, keten tohumu, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi yağı gibi farklı yağ çeşitlerini dengeleyerek beslenmenizde yer verin. Özellikle yağlı tohumları gün içinde tüketmeye özen gösterin.

Düzenli balık tüketmeye çalışın, haftada 2-3 kez omega-3 içeriği yüksek balıklardan tercih edin.

Tam tahılların tüketimine özen gösterin, lif alımınızı artırın. Gün içinde 20-30 gram lif almaya özen gösterin. Tam tahıllar, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyveler lif içeren besinlerdir.

Bitkisel kaynaklı protein ve lif içeren kuru baklagillere haftada 2-3 kez sofralarınızda yer açın.

Haftada birkaç gün 30 – 60 dakikalık aerobik egzersizlerini de ihmal etmeyin. Haftada iki üç kere ağırlık kaldırarak da yağ yakımınıza yardımcı olabilirsiniz. 

Tuz tüketimine dikkat edilmeli; günlük ihtiyacımız olan tuz miktarının 5 gram olduğu bunun da ekmekten ya da yemeklerdeki salçadan karşılandığı unutulmamalıdır.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }