KARACİĞER YAĞLANMASI ŞAKAYA GELMEZ

Karaciğer karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında önemli bir işleve sahip olan, safra üretimini ve salınımını gerçekleştiren, metabolizmanın atık ürünlerini ve diğer toksinleri etkisiz hale getiren organdır. Karaciğer hücrelerine ulaşan yağ asidi miktarında artış ile karakterize patolojik duruma karaciğer yağlanması adı verilir. Sağlıklı bir karaciğerde karaciğer lipitlerinin miktarı karaciğerin çok düşük bir ağırlığını oluştururken, karaciğer yağlanması durumunda %10’un üzerine çıkabilir.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, insülin direnci ve metabolik sendrom gibi durumlar yer alır. Ayrıca, sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları, yüksek alkol alımı, hızlı ve yüksek seviyede kilo kaybı, bazı hastalıkların veya bazı ilaçların da karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir.

Karaciğer yağlanması ve obezite arasında güçlü bir bağlantı vardır. Obezite, karaciğer yağlanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Beden kitle indeksi (BKİ) 30’un üzerinde olan kişilerde karaciğer yağlanması riski artar. Bu nedenle obezite tedavisi, karaciğer yağlanması tedavisinde önemli bir rol oynar.

Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edilmeli, mümkün olduğunca katkı maddelerinden uzak durulmalıdır. Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalı, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Özellikle enginar ve kereviz gibi karaciğer dostu besinlere beslenmede yer verilmelidir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.

Ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar E vitamini de dahil olmak üzere içerdiği antioksidan bileşenler ile günlük beslenme planınızda bulunması gereken besinlerdir.

Brüksel lahanası, brokoli gibi turpgillerden sebzeler, yüksek lif içeriği ve kendine özgü tatları ile bilinirler. Bu sebzeler ayrıca içerdikleri faydalı bileşenler ile de sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunurlar. Yapılan çalışmalar turpgillerin karaciğerinizdeki doğal detoksifikasyon enzimlerini arttırmaya, karaciğeri hasardan korumaya ve enzim seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Karaciğer yağlanması olanlar alkol tüketmemelidir. Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durulmalıdır. Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltılmalıdır. Tereyağı, içyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır. Kaymak, krema, yağlı etler, mayonez gibi yağlı besinlerin tüketimini sınırlandırılmalıdır.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }