KIŞ TEDBİRLERİ

Kış mevsiminde alınacak tedbirler Sürücüler için: a)Hava şartlarının durumuna göre görüşümüze göre her aracın kış lastiği kullanması gerekir. Mevzuat olarak ise ticari araçların 1 Aralıktan itibaren 1 Nisana kadar kış lastiği kullanılması gerekir.2017 yılında çıkan Yönetmeliğe göre ticari araçlar mecbur olsa da il dışına gideceklerin ve kışın sert geçeceği yerlere gidilmesi durumunda kış lastiği kullanmak gerekmektedir.

Burada ticari araçtan kasıt faaliyet türüdür. Mesela çelik kapı taşıyan kamyonet, ruhsatta hususidir. Ama faaliyet açısında ticaridir ve kış lastiği kullanması gerekmektedir. Okul servis araçları da bu kapsamdadır. Kış lastiği kullanımı ile ilgili duyuruları valilikler yapmaktadır. Eğer kullanılmazsa 2918 sayılı K.T.K 65/a maddesince 4069 TL ceza uygulanmaktadır.

b)Uzun yolculuklara çıkarken araçta çekme halatı, zincir, takoz, araçta yeteri kadar su, yiyecek, ilaç, power bank, battaniye, yedek yakıt bulundurmaya özen gösterilmelidir.

c)Aracın kışlık bakımlarının yaptırılması, akü, antifriz, kalorifer, yağ bakımı, lastikler, fren, silecekler, V kayışı ve triger kayışı, lastiklere doğru hava basılması,

Diş derinliği 1,6 mm’nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturur. Ayrıca lastiklerde istenen verimi alabilmek için diş derinliği 3 mm. altına düşürmemek gereklidir.

 

Yoldan sorumlu kuruluşlar ve idare için

a)Kış mevsimi tüm ülke genelinde sert geçmekte, ‘Biraz da hazırlıksız yakalandık’ gibi görünmektedir. Bu noktada olumsuzlukların en aza indirilmesi için sürücüler kadar kurumlara da önemli görevler düşünmektedir. Bu bağlamda canla başla çalışan tüm çalışanlara şükranlarımızı sunuyoruz. Her kış olduğu gibi alınacak kış tedbirleri ilgili bakanlıklar tarafından diğer bakanlıklarla eş güdüm içerisinde hareket edilerek tedbir alınmaktadır. Bu tedbirlere ek olarak bizlerin de önerileri olacaktır.

b)Yol kapanmalarının büyük kısmı çekici tipi araçların kafa ve dorselerin yolda kaydırması olarak görülmektedir. Kış mevsiminin çetin geçeceği bu ay ve Ocak 15’e kadar zaman diliminde faaliyetlerine zaman sınırı koymak, yola çıkmalarının kısıtlanması gerekmektedir. Bu çekici tipi araçların yerine kamyonlarla demiryolu ile taşımanın yapılması ve kritik yerlere geçişlerinin sınırlandırılması elzemdir.

c)Hızlı tren hattı kışın yolcular için taşımacılığında önemli ve güvenli bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Bu taşımacılığı bir adım öne taşıyarak hızlı tren, yük treni olarak da faaliyete girmesi gerekmektedir. Bu sayede çekicilerden oluşan taşıma boşluğu kapatılabilir. Otobüs taşımacılığı ise kışın sert geçtiği yerlerden özellikle gece buzlanmanın çok olduğu yerlerde geçiş yapılmaması için çıkış saatleri ona göre ayarlanması gerekmektedir. Taşınan yolcu sayısının fazla olması nedeniyle ölümlü kazaların önüne geçilebilir.

d)Karayolları şube şefliklerinde yolda uzun süre beklemekte olan araçlara takviye yapmak için mobil yakıt, elektrikli araçlar için mobil enerji araçları konulmalıdır. Ayrıca Kızılay’ın ekipleri de yolda kalan sürücülerin acil ihtiyaçları için hazırda ekiplerini bulundurmalıdır.

e)Belediyeler ve yoldan sorumlu kuruluşlar birer ekibini nöbetçi bırakarak yolda oluşan acil durumlar ve kazalar nedeniyle yol kapanmalarına müdahale için hazırda bulundurmalıdır. Özellikle drenaj yetersizliği nedeniyle yolda oluşan yağmur birikintileri müdahale ve mazgalların temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

f)Çekici kamyon ve otobüsler için kışın bu aylarında yol şartlarında süre aşımı ve yeterli dinlenme takograf cihazında gözükmeyeceği için bu aylarda ayrı bir uygulama talimatı gönderilmesi yararlı olacaktır.

g)Kış mevsimi ve kar yağışı her ne kadar çok güzel olsa da trafik için kaza riskleri barındırmaktadır. Bu aylarda takip mesafesini iki katına çıkarmalı, gereksiz yere, yol- hava şartını yeterli araştırmadan, uygun olmayan donanım ve araçla bu yerlere gitmemeli, mümkün olduğu kadar gizli buzlanmanın çok olduğu gece hava durumunda yolculuk yapmamaya özen gösterilmelidir.

h)Kuryeler de paket yetiştirmek için kendi ve diğer sürücülerin can güvenliklerini tehlikeye atmamalı, hava durumunun olumsuz olduğu durumlarda motosiklet ve kurye kullanımına sınırlama getirilmelidir. Hiç bir özgürlük can güvenliğinden önemli değildir.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }