Kısa Bir Kesit-Travma

Zaman zaman olur boğuluyorum, nefes alamıyorum hissi yaşama olan enerjinin tükendiğini hissediğin an hiçbir şey yapmak istemezsin. Belki saatlerce yorganın altında unutmak için uyumak istersin. Kim bilir belki de kendini yollara vurursun ne yaptığını bilmeden. Amaç sadece sana acı veren yerden kaçmak, uzaklaşmak fakat hala kendini bir yere ait hissedemiyorsundur. O boşluk diye tanımladığın şeyi bir türlü dolduramıyorsundur. Bir kuşun kanat çırpınışları gibi. 
    Sevdiklerimizin ölümü, doğal afetler, göç etme, salgın hastalıklar, taciz ya da tacavüze uğrama,  evlatlık verilme, şehit ya da gazi olma, mobbing gibi durumlarda travmaların duyguları çok güçlüdür. Bu sebeple yaşanılan acı olayların arkasından yas tutmak çok önemlidir. Kişiler yas yaşamadığı sürece olayları bilincinde dondurur oraya hiç dokunmak istemeyebilir. Benzer olaylar yaşandığında bu duygular yoğun bir şekilde tekrar ortaya çıkabilir. Ya da kişiler bu duygularını bir sonraki nesile aktarabilir. Travma bir kayıp yaşantısıdır. Yaşanan kayıplar somut olmak zorunda değildir. Örneğin, romantik ilişki içerisinde bulunduğunuz bir partnerinizin sizi aldatması ve bunun sonucunda oluşan güven kaybı bir travmadır. Bireyler travma sonrası yaşadığı duyguyu deneyimlemelidir. Yas tutulmadığı zaman insanlar bagımlı (alkol gibi) olabilir, hastalanabilir. Örneğin, annesi kalp krizinden ölen bir kişinin 10 yıl sonra kalp krizi geçirmesi, ölmese bile kalbine stent takılmasıdır. Babaannesi nefes darlığından ölen kişinin ilerleyen zamanlarda da kendisinde astım rahatsızlığının ortaya çıkması örnek verilebilir. 
    Travma sonrası kişiler yaşadıkları acıları paylaştıklarında, ailede devamlı konuştuklarında, ölenler için dini ve geleneksel anma törenleri yapılarak ve bunlara katılarak travma yatışmaya başlar ve sonlanır. Duyguları kağıda yazmak, meditasyon , yoga, nefes egzersizleri yapmak kişiye iyi gelir. İnsanı en çok geliştiren şey acı ile temas etmektir. 6 gün iyi şeyler yap ama 1 gün seni korkutan sana rahatsızlık veren şeyleri yap. Örneğin, lüks restorana gittiğinde neden rahatsızlık duyuyorsun? Bunu öğrenmek ve deneyimlek için belli sürelerde lüks restoranlara git ve seni rahatsız eden şeyler neler onları düşün. Deneyimlediğin her olayda anıların tekrar canlanacaktır ve rahatsızlık veren şeylerden beyin bir süre sonra ayrışmaya başlayacaktır.
 

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }