Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, mango üreticilerini bir araya getirerek mango üretimini artırmak amacıyla istişare toplantısı düzenledi. Alanya Ziraat Odası Toplantı Salonu’ndaki toplantıda konuşan Göktepe, mango üretiminin Alanya’da 4 yıl önce başladığını ve bu süreçte önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Göktepe, mango üretiminin henüz emekleme aşamasında olduğunu ancak büyük bir potansiyel barındırdığını vurgulayarak, “Yoğun bir şekilde mango üretimine başlamamızın üzerinden 4 yıl geçti. Bu 4 yıl içinde doğrudan yatırım maliyetini karşılayarak seralarını mango üretimine çeviren üretici sayısı ne yazık ki çok az kaldı. Ancak mevcut örtü altı muz seralarını mangoya dönüştüren veya sebze üretimi yapılan seralarını yükselterek mango üretimine geçen üreticilerimiz de var” dedi.

Kadın kuaförleri ve galericiler için yeni dönem başlıyor Kadın kuaförleri ve galericiler için yeni dönem başlıyor

Mango Üretimi Alanya Ithalat
“HASADIN STANDARDİZE EDİLMESİ GEREK”
Göktepe, mango üretiminin bölge ekonomisi için büyük  fırsat sunduğunu ifade ederek, üretimdeki teknik eksikliklerin giderilmesi, hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasadın standardize edilmesi gerektiğini belirtti. Alanya’daki mevcut mango üretim alanlarının büyüklüğüne dikkat çeken Göktepe, “Şu an itibarıyla ilçemizde bin 500-2 bin dekar alanda kayıtlı mango üretimi yapılıyor. Kayıt dışı alanlarla birlikte bu rakam 3 bin dekara yaklaşıyor. Ancak bu üretimin istikrarlı şekilde devam etmesi ve daha da genişlemesi gerekiyor” diye konuştu. 
“FİYAT GARANTİSİ SAĞLANMALI”
Göktepe, mango üretiminin artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için devlet desteğinin önemine de vurgu yaparak, “Mango, yatırım maliyeti yüksek bir ürün. Üreticilerimizin bu yatırımlarını koruyabilmeleri için belirli bir fiyat garantisi sağlanmalı. Şu anda özellikle Mersin Limanı'ndan bölgeye ve büyük şehirlere mango ithalatı yapıldığını biliyoruz. Bu durum yerli üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bu nedenle devlet yetkililerinden mango ithalatına yönelik bir sınırlama getirilmesini veya tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
“KOOPERATİFLEŞME ŞART”
Göktepe, mangonun tadı, aroması ve vitamin-mineral içeriği açısından oldukça ayırt edici özelliklere sahip olduğunu, bu nedenle iç piyasada daha fazla yer bulması gerektiğini belirtti. Mango üretiminin artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için üreticilerin bir araya gelerek kooperatif veya birlik kurmalarının önemine dikkat çekerek “Burada bu konuda ilk adımı attık. Üretimin sürdürülebilir olması ve hem üretici hem de tüketiciyi koruyacak bir yapı oluşturulması için kooperatifleşme şart” dedi.
“REHBERLİK ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Toplantıda ayrıca, üreticilere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiği vurgulandı. Göktepe, “Son ilaçlamayla hasat arasındaki süreler ve ruhsatlı ilaçların kullanılması gibi konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu konuda üreticilerimize rehberlik etmeyi ve teknik destek sağlamayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.