Metabolizma hızı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, hastalık durumu, vücut yağ kas oranına göre değişmektedir. Metabolizmanın çalışma hızını etkileyen diğer önemli faktör ise beslenme alışkanlıklarıdır. Tükettiğimiz besinler sindirimden vücutta kullanımına kadar birçok aşamada metabolizmanın çalışmasında etkilidir.
Yavaş ve düzensiz çalışan bir metabolizma halsizlik, yorgunluk, uyku hali, isteksizlik, kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Metabolizmanın sağlıklı ve hızlı çalışması, sindirim sorunlarının yaşanmamasından, cildin kuru olmamasından ve daha dinç hissedilmesinden anlaşılabilir.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN YOLLARI
1. Vücudumuz protein içeriği yüksek olan besinleri sindirmek için metabolizmayı hızlandırarak daha fazla enerji tüketmektedir. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi besinleri günlük öğünlerinize ekleyiniz.
2. Günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmeye çalışınız. Çünkü metabolik olayların %90’ından fazlası su kullanır ve metabolizmayı hızlandırır.
3. Vücudunuza yaptığınız en büyük zarar kilo alıp vermektir. Yapılan çalışmalarda kilo verip almak metabolizmayı 4 kat geriletir.
4. Bilinçsizce uzun süreli açlık durumlarında metabolizma yavaşlar. Ana öğünlerinizi ve aralarda sağlıklı atıştırmalıkları atlamayınız.
5. Zencefil, zerdeçal, acı biber, tarçın gibi baharatlar metabolizma hızlandırmakta etkilidir. Gastrit, ülser gibi sindirim sorunları yoksa ve kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
6. Türk kahvesi, yeşil çay gibi içecekler kafeinden zengin olduğu için metabolizmayı hızlandırır. Günde 2 fincanı geçmemek üzere tüketebilirsiniz
7. Ispanak, lahana, brokoli, gibi koyu yapraklı yeşil sebzeler posa yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler bağırsakta su çekerek hem kabızlığı önler hem uzun süre tokluk sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
8. Düzenli spor yaparak metabolizmayı hızlandırırsınız. Çünkü spor yapanlarda kas oranı düzenli artış olur. Spor sonrasında da birkaç saat daha yağ yakımı devam edebilmektedir.
9. Uykusuzluk iştah ile ilgili hormonları düzensizleştirdiği için günlük yeterli ve kaliteli uyumaya çalışınız.
10. Stresi kontrol altına almazsanız kortizol ve insülin salınımı artarak vücuda yağ depolanması ve kas yapımının durdurulması sinyali verir. Bu durum metabolizma hızını yavaşlatır. Bu nedenle stresten uzak durmaya özen gösteriniz.