Enfeksiyon hastalıklarında genel olarak vücudun enerji gereksinimi artmaktadır. Çünkü ateş bu hastalıklarda sık görülen bir bulgudur. Vücut ısısının 1 derece yükselmesi ise bazal metabolizma hızında %10-12 oranında bir artış getirmektedir. Bu yüzden enerji alımı normalden biraz daha fazla olmalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması için; protein, posa, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında bağışıklık sistemine destek sağlayacak vitamin, mineral ve besinler gerekmektedir.
C vitamini en iyi antioksidan vitaminlerden biridir. Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Çinko ve selenyum bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere; çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur.
Probiyotik besinler, bağırsak sağlığı bütün vücudu etkilemektedir. Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa metabolizma o kadar güçlü olur. Bu bakterileri artırmak için prebiyotik besinler tüketmelidir. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin besinlerdir. Bunun yanında pancar, muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da bu bakterilerin artmasını sağlar.
Zencefil, zerdeçal, kakule bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi baharatlardır.
Günde 1-3 gr omega -3 yağ asitlerini tüketmek, bağışıklık sistemi geliştirir. Omega 3, antienflamatuvar (iltihabi reaksiyonu önleyici) etkiye sahiptir. Somon, uskumru ve ton balığı, omega 3 açısından oldukça zengindir. Keten tohumu, ceviz, badem, fındık ve semizotu omega 3 içeren diğer besinlerdir.
Günde en az 2-2.5 lt su tüketmek vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Her renkte ve her lezzette besini tüketmek, sağlıklı bir bedene sahip olmanın ilk şartıdır. Besinlerin neredeyse tamamı, birden fazla besin öğesi içerir. Ancak hepsini birden içeren bir besin yoktur. Renkli beslendiğinizde bağışıklığınızı güçlendirirsiniz, besinlerin yüksek miktardaki antioksidan özellikleri ile toksik maddelerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olursunuz. Özellikle koyu kırmızı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda antioksidan vardır.