STRESİN KİLO ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Günümüzde yoğun iş temposu, sosyal yaşam, maddi ve manevi problemler gibi birçok etken ruh halimizi etkilemekte; kaygı, endişe, heyecan ve bunlara bağlı stres bizleri etkisi altına almaktadır.

Stres durumunda beynin hipotalamus bölgesi etkilenmekte, beyin ve böbreküstü bezlerinden salgılanan hormonların dengesi değişmektedir. Stres durumunda kortizol, adrenalin ve troid hormonları artarken; ruh hali, uyku düzeni ve iştah metabolizmasını etkileyen serotonin hormonu azalmaktadır.  Vücuttan salgılanan kortizol hormonunun artması özellikle karın ve göbek bölgesinde yağlanmanın artmasına neden olur. Kontrol edilemeyen stres halinde iştahta artış veya iştah azalması, beyin endorfin seviyesini yükselten şekerli ve yağlı hazır gıdaların tüketimine eğilim, yorgunluk, baş ağrısı, gerginlik, mide bulantısı, terleme, nefes darlığı, aşırı endişe ve kaygı, sindirim sisteminde yavaşlık ortaya çıkabilmektedir.

 Stres, kaygı ve heyecan halinde değişen duygusal durum iştah artışına neden olabileceği gibi iştah kesilmesine de neden olabilmektedir. İştah artışı; şeker, katkı maddesi, karbonhidrat ve yağ içeriği açısından sağlıksız olan çikolata, pasta, pizza, makarna gibi besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesine ve buna bağlı kilo alımına neden olmaktadır. İştahın ve besin tüketiminin çok azalması durumunda ise ani kilo kaybı, halsizlik, adet ve uyku düzensizliği, kas ve güç kaybı, besin öğesi yetersizliği ortaya çıkabilmektedir.

Beslenme, vücudun stresle başa çıkma yeteneğini doğrudan etkiler. Doğru besinler, stres hormonlarını dengelemeye, enerji seviyelerini düzenlemeye ve genel zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir

Kompleks karbonhidratlar, beyin fonksiyonlarını destekleyen serotonin hormonunun salgılanmasını artırır. Yulaf, tam tahıllar, kepekli ekmek ve kahverengi pirinç gibi besinler, kan şekeri seviyelerini dengede tutarak enerji seviyelerini sabit tutar. Strese iyi gelen yiyecekler arasında tavuk, süt, yumurta, kurubaklagiller, muz, kakao, sarımsak da mutfağınızda olmalıdır.

Omega-3 yağ asitleri, stres hormonu seviyelerini azaltabilir ve beyin sağlığını destekler. Somon, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi besinler omega-3 açısından zengindir.

Magnezyum, kasları gevşetir ve sinir sistemini rahatlatır. Ispanak, badem, avokado ve muz, magnezyum açısından zengin besinlerdir.

Papatya, yeşil çay ve yasemin gibi bitki çayları da stresi azaltan yiyecekler listemizdedir. Günde en az 1 fincan tüketilmelidir. Susuz kalmak da stres nedeni olduğu için gün içinde 2 litreden az su içmemeye dikkat edilmelidir. Strese karşı beslenme sürecinizde bolca su için.

Aşırı kafein ve şeker tüketimi, stres seviyelerini artırabilir ve enerji düşüşlerine neden olabilir. Bu nedenle, kafein ve şeker alımını sınırlamak önemlidir.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }