SÜRÜCÜ BELGE SINIFLARI

a)      Günümüzde sürücü belge sınıfları her araç için kullanımına mahsus ve istisnai haller hariç her araç özelinde sürücü belgesi verilmekte ve bu duruma uygunda eğitim verilmektedir. Mesela Sürücü belge sınıfları eski sistemde B sınıfı sürücü belgesi olan birisi minibüsü de kullanabilmekteydi şimdi ise minibüs için ayrı D1 ehliyeti alınması gerekmektedir..

b)      Eskiden E sınıfı ehliyeti olan kişi hem kamyon hemde otobüs kullanılabilmekte idi şimdi ise kamyon sınıfı için ayrı C sınıfı ehliyet alması gerekmektedir.

c)      Eski sistemde D sınıfı çekici+Dorse ehliyeti olmakta iken günümüzde mevcut ehliyetin yanına (E)tipi 750 kg geçen römorktan oluşan araçları kullanılabilmektedir.Her ehliyetin yanına römork kullanma (E) ehliyeti alınabilmekte,aracınızda ruhsata işli ve şartlara uygun çeki demiri bulunması kaydıyla kullanabilirsiniz.

d)      750 kg geçmeyen römorkları ise yine şartlara uygun ve ruhsata işli çeki demiri varsa herhangi bir belge değişikliğine gitmeden kullanabilirsiniz.

e)      En son gelen değişiklikte ise kafa karışıklığını düzeltmek adına,gelen değişiklik husus şu şekildedir,mevcut ehliyetle 125 cc motorsiklet kullanabilmek için sürücü kursuna kayıt olmalı alınacak sürüş eğitiminden sonra yapılacak MTSK sınavınından başarılı olunduğu takdirde,harç ödemeden nüfüs müdürlüğüne müracaat edilmektedir.Alınacak A1 sınıfı ehliyetle ticari faaileyet yapılamayacağı ve aday sürücülerinde 2 sene geçmeden müracaat edemeyeceği unutulmamalıdır.harç ödemeyi göze alıp A2 sınıf ehliyet almak daha mantıklı olacağı değerlendirilmektedir.

f)       Herhangi bir sınıf ehliyet 50 cc motorlu bisikletleri ve  4 kw ya kadar elektirkli bisikletleri kullanabilmekte,bunu aşan elektrikli bisikletlerde ise en az A1 ehliyet gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus sisteme girileceği için yeteneklerinizin ve ihtiyaçlarınızın doğru analizini yaparak manuel yada otomatik sınıf ehliyet sınıfında doğru karar vermektir

                                        Sürücü belgeleri ise

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G (10 YIL)

 C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, ve DE (5 YIL) geçerlidir bu süre geçirildikten sonra değiştirilmemesi halinde 2918 sayılı kanunun 39/3 uyarınca ceza tanzim edilir.

Kullanmış olduğunuz aracın durumuna uygun da ehliyet alınabilmektedir.

Mesela otomatik otomobil ve motosiklet yada tertibatlı araç olarak ehliyet almışsanız normal araç kullanamazsınız,bu durum sürücü belgenizin sol alt kısmında kod kısmında yazmaktadır.Kod olarak ise 104 yazar.Buna aykırı davranırsanızda 2918 sayılı kanun 39/2 uyarınca ceza tanzim edilir.

Sürücü belgenizi tertibatlı olarak almışsanız bu durumda yine ehliyetinizin sol alt kısmında kodlar bölümünde yazmaktadır.Mesela gözlükle,monoküler vb.ehliyet almışsanız gözlükle araç kullanmanız gerekmektedir.Buna aykırı davranırsanız da idari para cezasıyla karşılabilirsiniz

Aday sürücülük ise;Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.

Aday sürücüler araç kullanırken,kırmızı ışık ihlali, (3 kez) 0.20 promil üzeri alkollü araç kullanmak,toplam puan olarak 75 puanı geçmesi halinde,hız ihlali(3)kez,sola ve sağa dönüş ihlali(3 )kez

3 kez yayaya yol vermeme cezası,kask ve emniyet kemeri ihlali (3)kez ihlali durumunda ehliyetleri iptal olunur.Tekrar sürücü belgesi almaları gerekir.

Aday sürücüler hangi araç olursa olsun 0.20 promil üzeri araç kullanamazlar otomobil kullanırken 0.20 promil üzeri yakalanırsa ceza tanzim edilmez sürücü belgesi iptal edilir.Otomobil cinsi dışı araçla 0.20 promil üzeri yakalanırsa hem ceza tanzim edilir hemde sürücü belgesi iptal edilir.

a) Türk vatandaşlarının dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;

1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 2 yıl süreyle araç kullanılabilir.

2) Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken sürücü belgelerinin dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur.

3) İki yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

b) Yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;

1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir.

2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

İlgili kanunlar ile ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin, ülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:

Bu kişiler Türkiye'de tescil edilmiş taşıtları bir kazanç karşılığı veya ticari amaçla süremezler.

Araç kullanma sınıfına uygun sürücü belgesine göre araç kullanmak oluşabilecek kazalarda sigorta ve tazminat hukuku açısından oldukça önem arz etmekdedir.

Kazasız belasız sürüşler diliyorum.Allaha Emanet olun

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }