Sevgili dostlar trafik hakında günlük hayatta şehir efsanesi haline gelen olgular vardır. Mesela bir kişi kazaya karıştıysa sadece araçla trafiğe çıktıysa her kazada her sürücü sekizde İki haksızdır yada kazaya polis çağırmayalım şimdi gelse kazaya karıştığımız için her ikimizede ceza yazar şeklinde söylemler olur işte bunun gibi şehir efsanesi dediğimiz konular üzerine eğilmek istedim.
Bunlardan bazıları
a)Kazaya karışılan yer cadde olduğu için diğeri sokak olduğu,için cadde sokaktan üstünmüş!
Doğrusu:kazaya karışılan yerlerde caddenin sokağa herhangi bir üstünlüğü yoktur.kazanın meydana geldiği yerde geçiş hakları trafik levhaları ile düzenlenir.
Kazanın meydana geldiği yerde herhangi bir levha yoksa sağdan gelen araca geçiş hakkı verilir.
Eğer bahse konu yerde levha yoksa kavşak T tipi ise o zaman dönüş yapan araç düz giden araca geçiş hakkı verir.
b)Kadın sürücü kötü sürücüdür
Doğrusu:Kadın sürücü kötü sürücü demek yanlıştır,kurallara uyan veya uymayan sürücü vardır,kazanın oluşumlarında sürücülerin cinsiyetlerinin bir rolü yoktur.
Ayrıca ülkemizde ilk sürücü belgesini alan ve aynı zamanda ilk kadın otomobil yarışçısıdır.Bu kişi Samiye Cahid Morkaya isimli İbrahim Şuaddedin Efendi kızıdır.Aynı zamanda kemençe öğretmeni olup 1930 ve 1931 yılı yapılan otomobil yarışlarında dereceye girmiş.1933 yılında yapılan yarışta ise şampiyon olmuştur.
c)Sadece sürücünün emniyet kemeri takması yeterlidir
Doğrusu: Otolarda olası bir kazada araçtan fırlamayı veya ölümcül bir yaralanmayı önleyen en önemli ikinci derecede güvenlik faktörüdür.
Emniyet kemeri yalnız sürücüler tüm yolcular için köşedeki bakkala bile gidilse dahi takmalıdır.50 kmlik bir hızla çarpışmada 25 kglik bir çocuğun ağırlığı 1 tona çıkmaktadır.Araç içindeki emniyet kemeri takmayan yolcu araç içindeki kişilere çarparak yaralanmasına yol açabilmektedir.
d)Aracı devamlı hızlı kullanırsak çabuk varırız.
Doğrusu: Herşeyden önce istikrarlı araç kullanmak en güvenlisidir.2 saat güvenli 120 km ile gitmek,1 saat 90 km ile 1 saat 150 km ile gitmekten daha güvenlidir.
e)Tek elle direksiyon tutmak güvemlidir.
Doğrusu:Tek elle kullanılan direksiyon ile acil durumda manevra yapılamaz.Ayakkabı tek elle bağlanamayacağı gibi.
e)Abs’li fren normal frene göre daha kısa mesafede durur
Doğrusu:Durma mesafesini etkileyen hususlar intikal süresi,zemin,hız,yük,yol eğimi,lastikler ve konstrasyondur.(Kuru zeminler için)
Freni pompalamak,etkin frenleme,önce debriyaja basma gibi
Doğrusu:Fren otoları yavaşlatmak içindir.Etkin frenleme için özellikle Abs’li frenlere pompalama yapmak doğru değildir pompalamak için ayak pedali fren pedali üzerinden çekildiği zaman aracın ileri hareketi devam eder ve durma mesafesi uzar.En etkin fren tekerleklerin yavaşlaması ile yapılır.Etkin fren yapmak için önce frene basılmalı daha sonra debriyaj pedaline basarak motoru devreden çıkarmalıdır.
g)kazaya karışan sürücüler polis gelirse her ikimizede ceza yazar
Doğrusu:Böyle bir durum günümüzde böyle bir şey yoktur,sadece kamera tespiti,takograf,radar tespiti,evrek eksikliği dışında kural ihlali yapan ve kazaya karışan sürücülere ceza uygulaması bulunmamaktadır
.Ancak eskiden kural ihlali yapan sürücülere ceza uygulaması yapılmakta idi.Kaza raporunda böyle bir bölüm bulunmaktaydı daha sonra kaldırıldı.
h)Trafik kaza raporunda polis yüzde 25 oran kusur vermiş!
Doğrusu:Kaza raporlarında yüzdelik oran yazılmamakta işlenen kural ihlalleri yazılmaktadır.Oran ile ilgili talimat verilirse bilirkişi yada ATK tarafından belirlenmektedir.
Güvenli sürüşle ilgili diğer hususları ayrı bir yazımızda ayrıca yer vermiş olacağız.
Bu haftaki sloganımız ise (Sabret-Hoşgör-Devam et)olarak belirterek hepinize kazasız belasız sürüşler diliyorum