• Ancak limit tutarı aşımlarında aracımızda eğer kasko poliçesi yoksa İ.M.M.S. (ihtiyari mali sorumluluk sigortası)yaptırmanızı öneriyorum,çünkü kaza başına verilecek hasar miktarlar günümüz koşullarında yedek parça fiyatlarıda düşünüldüğünde sigorta poliçesinin limitlerinin yetmemekte vatandaşlarımız mağdur olmaktadır.Kasko poliçesi ise teminat kapsamında kolozları değişkenlik göstermekle beraber aracınızın model yılı da kurtarıyorsa hem kendi aracınıza hemde Zorunlu sigortanın yetmediği durumlarda karşı araca tam güvence sağlamaktadır.
• İmss, motorlu araç işleteninin, bu aracın işletilmesinden dolayı ktk ve genel hükümlere göre oluşan ve zmss hadleri dışında kalan hukuki sorumluluğunu sigorta poliçesinde yazılı azami hadlere kadar sigorta güvencesi altına alan bir sigorta sözleşmesidir
Bu sözleşme Zmss’nin güvencesini yeterli bulmayan ve malvarlığını bu durumlara karşı güvence altına almayı isteyen işletenler tarafından yapılmaktadır
Ayrıca aracınıza kasko poliçesi yaptırırken teminat dahilinde olan şartları iyice inceleyip ona göre araç kullanmalısınız.(aracı başkasına emanet verme v.b)
Yukarıda anlattığımız hususlara ek olarak aracınızda oluşan değer kaybı eğer ticari faaliyetiniz varsa kazanç kaybı kazada kusurunuz dahilinde diğer aracın sigortasından talep edebilirsiniz.
Eğer kaza yaralamalı ise sigorta poliçenizde yazan limitler dahilinde bedeninizde oluşan sakatlık oranında yine diğer aracın sigortasından kazadaki kusur oranınıza göre dava açmak yoluyla tazminat talep edebilirsiniz.
Bu miktar zaten sizin poliçede yazan miktarlar dahilinde olacağından yasal olan ödemelerdir.
Maddi hasarlı Kazaya karıştıktan sonra taraflar olarak kendi aranızda rapor tanzim ettikten sonra,tramer komisyonu tanzim edilen kaza raporuna göre bir karar vererek 100/100 yada 100/50 oranında kusurlu yada kusursuz kararı vererek değerlendirme yapmaktadır.
Bu karar içinize sinmiyorsa kazada haklı olduğunuzu düşünüyorsanız tebliğ edildikten sonra 10 gün içinde Sigorta Tahkim Komisyonuna müracaat ederek itiraz edebilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyon tarafından verilen kararda sizi tatmin etmediyse,bu sefer Asliye Hukuk mahkemesine dava açmak yoluyla itirazınızı yapabilirsiniz.
Kendiniz veya Avukat aracılıyla ya detaylı itiraz dilekçesi hazırlamanız yada kaza ile ilgili Uzman görüşü hazırlatıp öyle müracaat etmeniz faydanıza olacaktır.
Karıştığınız kaza maddi hasarlı kaza Trafik Kolluğu tarafından tanzim edildiyse ve kusur yönden itirazınız varsa yine Asliye Hukuk Mahkemesine Kendiniz yada Avukat aracılıyla ya detaylı itiraz dilekçesi hazırlamanız yada Uzman görüşü hazırlatıp öyle müracaat etmeniz faydanıza olacaktır.
Kaza yaralamalı ise kaza raporunu zorunlu olarak,Trafik kolluğu tarafından tanzim edileceği için hazırlanan bu rapor kendi açınızdan kazanın oluşumu yeteri kadar anlatmıyorsa yada kusur yönünden tarafınıza göre hatalı olduğunu düşünüyorsanız,Savcılık aşamasında yada Mahkeme sürecinde Bilirkişi raporu talep edebilirsiniz.Sigorta hukuku ve tazminat hukuku alanında önümüzdeki süreçte bu konulara geniş yer vermeyi düşünüyoruz.Şimdilik hoşçakalın kazasız belasız sürüşler diliyorum.