Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Erman Kaptanoğlu Akdeniz’de art arda yaşanan depremler sonrasında Alanya Posta Medya ekibine değerlendirmelerde bulundu. 11 Kasım Cumartesi saat 12:05 tarihinde gerçekleşen depremin Afrika Plakası içerisinde olduğunu belirten Kaptanoğlu, “Bu tarz depremler Antalya Körfezi’nde sıkça rastlanan, orta derinlikte ve orta kuvvette kırılmanın sonucu oluşmuş depremlerdir” dedi.
DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDEBİLİRDİ
Kaptanoğlu açıklamasında, “11 Kasım 2023 saat 12:05’ de Akdeniz içerisinde, derinliği 89,75 km olan AFAD’a göre 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bu deprem Antalya Körfezi’nde sıkça rastlanan, orta derinlikte ve orta kuvvette kırılmanın sonucu oluşmuş bir depremdir. Depremin merkezi, Alanya’ya yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Akdeniz’de 60 km’nin altında oluşan derinlikleri bizler Afrika Levhası içerisinde olmuş deriz. 11 Kasım 2023 depremi de derinliğinin 89,75 km olması sebebiyle odak noktasının Afrika Plakası içerisinde olduğu bilgisini bize vermektedir. Bu da depremin Alanya’da oluşabilecek şiddeti hakkında bize fikir verir. Kısaca, deprem daha sığda olsaydı, Anadolu Levhası içerisinde oluşacağı için Alanya bu depremi daha şiddetli hissedebilirdi” dedi.
NE KADAR DERİNDE YIKICILIK AZALIR
Kaptanoğlu, “Depremin oluştuğu derinlik için ise şöyle bir şey söyleyebiliriz: Deprem’in oluştuğu derinlik olan odak derinliği ne kadar derinde ise depremin o bölgenin yakın yerinde yıkıcılığı o kadar azalır fakat hissedilen alan bakımından daha uzak mesafeler hisseder. Alanya’daki en büyük ivme PGA 475 değerleri ise 0.190 g ile 0.230 g arasında değişmektedir. Yani bu verilere baktığımızda depremin şiddetini arttıran ivme değeri Alanya için “düşük-orta derece” risklidir diyebiliriz. Farz-ı misal konuşuyorum, Kıbrıs Fay’ında oluşabilecek 6,5 büyüklüğündeki bir deprem(uzaklığına göre) Alanya’nın alüvyon birimleri üzerinde 5,5 büyüklüğünde, kaya birimleri üzerinde ise 4,5 büyüklüğünde hissedilir gibi bir örnekleme yapabiliriz” sözlerine yer verdi.
HER YIL ÇOK SAYIDA DEPREM MEYDANA GELİYOR
“Alanya sınırları içerisinde aktif bir fay olmadığı için Alanya, deprem riski bakımından Akdeniz’de yer alan faylarla bağlantılı olarak risk altındadır.” Şeklinde konuşan Kaptanoğlu, “Ege-Kıbrıs Yayı boyunca Afrika Levhası, Anadolu Levhasının altına doğru dalmaktadır. Afrika Levhası’nın, Anadolu Levhası’nın altına daldığı, Ege-Kıbrıs yayının kuzey yönünde gelişen ve sismik boşluk olarak tanımladığımız bölgede ve bu yayın ülkemiz tarafında kalan Akdeniz Körfezi’nde her yıl çeşitli büyüklüklerde çok sayıda deprem meydana gelmektedir” dedi.