Ekonomi

ALTSO Meclisi’nden ‘Mahallelerdeki ofisler’ kapatılsın kararı!

ALTSO eski Başkanı Mehmet Şahin tarafından 9 ay önce açılan odanın Mahmutlar’daki hizmet ofisinden 17, Konaklı’daki ofisten ise 71 üyenin yararlandığı ortaya çıktı. Üyeler oy birliği ile her 2 ofisin kapatılması kararını aldı.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası aylık olan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Mehmet Kural'ın başkanlık ettiği toplantıda konuşan meclis üyesi Özgür Yaman odanın önceki başkanı Mehmet Şahin tarafından Mahmutlar ve Konaklı mahallelerinde açılan ALTSO hizmet ofislerinin maliyeti ve kapatılmasını konusunun gündeme eklenmesini istedi. 

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA GİDECEĞİZ"

Toplantıda konuşan ALTSO Başkanı Eray Erdem gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili bilgiler verdi. Daha önce yabancıların yaşadığı ikametgah sorunu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini hatırlatan Erdem, birkaç hafta içerisinde İçişleri Bakanlığı'na giderek aynı konuyu tekrar anlatacaklarını söyledi. 

“GİDER 215 BİN TL, VERİLEN EVRAK SAYISI 17”

Yaman'ın önerisi ile ilgili meclis üyelerine bilgiler veren ALTSO Genel Sekreteri Afşin Bayır, "25 Kasım 2022 itibariyle açılıp faaliyete geçmiş olan Konaklı ve Mahmutlar hizmet ofislerinin faaliyetleri güncel olarak zaten aylık olarak tutulmaktaydı. Bu ay sonu itibariyle toplamda 9 aylık bir süreci içeriyor. 9 aylık süreç içerisinde öncelikle sizlere gider kalemlerinden bahsetmek istiyorum. Mahmutlar olarak 9 aylık gider tablolarımızın toplamı 215 bin 436 TL. Bunu ayrıntılı olarak anlatayım. Kira bedelimiz 50 bin. Elektrik 5 bin 142 TL, su 964 TL, internet 33 bin 750 TL, aidat 2nbin 250, personel gideri 123 bin 329 TL olarak yer alıyor. Konaklı hizmet ofisimizin de 9 aylık toplamdaki gideri 171 bin 255 TL. Kira bedelimiz Kenan Önder Atlı bir yıllık hibe ettiği için yıl içerisinde kira ödenmedi ama bir sonraki yıl içerisinde kira sözleşmesi yapılacak. İnternet 33 bin TL, aidat 6 bin 750 TL, personel gideri 123 bin 329 TL olarak dikkat çekiyor. Bu hizmetleri bu gidenlere karşılık verilen hizmetleri dile getirmek istiyorum. Mahmutlar’da evrak olarak üyelerimize hizmet verdiğimiz toplam sayı 17. Buna evraksal olarak bakıldığında oda kayıt ticaret sicil gazetesi ağırlık gösteriyor. Konaklı ofisimize baktığımızda 71 üye bizden evrak talebinde bulunmuş. Bunların 26'sını oda kayıt sureti, 24 ticaret sicil gazetesi ağırlık oluşturmakta. Bu ağırlığı oluşturan oda kayıt faaliyet ticaret sicil gazetesi aslında bizim TOBB'un internet sitesindeki firma alanına girdiğimiz zaman da firma orada kullanıcı ve şifre oluşturup evraklarını oturduğu yerden ücretsiz alabilme imkanına sahip. Bu noktada herhangi bir kuruma veya merkeze gelmesine gerek oluşturmuyor. İşlem için başvuran veya taleplerde bulunanlara bakıldığında ağırlık muhasebeciler yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu muhasebecilerin yüzde 90'ı da Alanya merkezde ticari faaliyetlerini yürütüyorlar" dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL 2 OFİSİN BİZE MALİYETİ 1.5 MİLYON TL OLACAK”

Erdem de, "Alanya hem küçük hem de büyük bir yer. Bunun hem avantajları hem de dezavantajları var. Biz işimizi yaparken üyelerimizin ödediği aidatın her kuruşunu doğru kullanmak lazım. Göreve geldiğimiz zaman ülkedeki enflasyon artışından dolayı yapmamız gereken zamla yine TOBB'un belirlediği ölçü içerisinde yaptığımız zamlardan dolayı olumlu ve olumsuz eleştirilere maruz kaldık. Maalesef böyle olması gerekiyordu. Mahmutlar ve Konaklı'da açılan 2 ofisimiz biz göreve geldiğimizden bu yana arkadaşlar görev verdi fakat gelen işlem taleplerine, sayısına ya da online neler yapılabilir bu konuda bir fikir teatisi yapalım. Ona göre bir karar verelim. Bu normalde yönetimin de alabileceği bir karar. Ortak akıl birlikte karar verelim. Bizim yaptığımız ön çalışmayla önümüzdeki yıl minimum 2 ofisin bize maliyeti 1-1.5 milyon TL. Ülkenin ekonomik yapısı şu halde kalırsa önümüzdeki yıl 1, 1,5 milyon TL arası olacak. Talep edilen işlem sayılarına da baktığımızda aylık 6, 6,5 işlem düşüyor.  Personel istihdam etmek durumundasınız. Kirası var, oradaki maddi tarafını bırakın oradaki personelin size manevi sorumluluğu var. Bizim mükellefiyetimiz bütçeyi çok rantabl, doğru yerlere harcamamız noktasında. Ben takdiri meclise bırakıyorum. Hizmet ofislerindeki elemana odada ihtiyaç olursa devam ederler. Mesele amaca uygun iş yapmak.  Orada iş insanlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak bir iş olsa sorun yok. 1, 2 tane daha açalım ama yapılan işlem sayısı belli. Birlikte karar alacağız. Çünkü buraya ödenen aidatta hepimizin sorumluluğu var. Bu açılan 2 ofiste şuna eminim. Oradaki iş insanlarına hizmet vermesi amacıyla iyi niyetle açılmıştır ama oralarda 9 aylık bir tecrübe, faaliyet var.  Herhalde bir 9 ay daha devam etsek oradaki zarar artarak devam edecektir. Bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Hiçbir zaman amacımız buraya iyi niyetle yapılan hizmeti hiç etmek, hiç saymak değil. Bu vesileyle takdir meclisin olsun dedik” diye konuştu.

“BİR ÖNCEKİ YÖNETİM DE BU KARARA ORTAK OLURDU”

Meclis Başkanı Kural da, “Ben ALTSO’da göreve gelinceye kadar tüm iş yaşamım boyunca belki odaya 10 defa çıkmamışımdır. Bütün işlerimizi muhasebeci arkadaşlar götürüyor. Onların da yüzde 90’ı Alanya’da. Bizden önce bu uygulamayı başlayan arkadaşlar yönetimde olsa inanın onlar da bunu aynı şekilde masaya yatıracaklar, maliyet ve fayda mukayesesini yapacaklar ve bana göre de bu karara ortak olacaklardı. Böyle bir karar alacaklarına da inanıyorum. Ciddi bir maliyeti olan ama yararı çok daha az olan bir işletmenin bu kuruma getireceği maliyet ortada. Bu hepimizin cebinden çıkacak bir maliyet. Meclisimiz bu konuda karar alacaktır” ifadelerini kullandı. 

“CİDDİ BİR TASARRUF GETİRECEKTİR”

Ofislerin kapatılması meclis üyelerinin oyuna sunularak oy birliği ile kabul edildi.  Oylamanın ardından konuşan Kural, “Önümüzdeki dönem için 1 milyon TL gibi bir maliyetten bahsedildi. Oda için ciddi bir tasarruf getirecektir. İşlerin de hiçbir şekilde aksamayacağı konusunda çok inanıyorum”  dedi.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }