Başkan Gaye Coşkun güven tazeledi Başkan Gaye Coşkun güven tazeledi

– Erkan Uysal
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) yılın son olağan meclis toplantısı düzenlendi. Toplantıda ALTSO’nun yıl boyunca yaptıkları çalışmalar anlatılırken, 2024 yılının üye aidat ücretinin arttırılması oy çokluğu ile kabul edildi. Toplantıda ALTSO Başkanı Eray Erdem toplantıda, yönetim kurulu faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Erdem, Alanya’da 1 yılı başarılı olarak tamamladıklarını söyledi. Erdem, “Alanya’nın ve Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri kalifiye eleman. Kalifiyeyi geçtik normal eleman bile bulamaz hale geldik. Bizler ticaret odaları doğru ne ise onu dile getirmekle mükellefiz” dedi. 
“VAHŞİ HAYVAN AVINA ÇIKMIŞ GİBİ GÖRÜNTÜ VAR”
İnşaat sektöründe taşeronun, tedarikçi firmanın, çalışanın, müteahhitin arsa sahibinin mağdur olduğunu aktaran Erdem, “Bana en göre en büyük mağdur ülkemizi seven , benimseyen, Türkiye’den, Alanya’dan daire alayım, orada yaşayayım diyen yabancı ülke vatandaşları en büyük mağdur. Yabancılar biz  Türkiye’de kanun eliyle mağdur ediliyoruz diyor. Bu çok doğru. Akşamdan sabaha değişen uygulamalar ve mülkleri için alınan kararlarla bunun önüne geçmek adına hükümetin gördüğü muhakkak kaygılı işler vardır ama İstanbul'da yaşayan bir yabancı misafir veya konut alıcısıyla, Konya'da, Gaziantep'te veya Kayseri'de yaşayanlar aynı değil. Adamın ikameti dolduysa ben kaçak kalacağım diyen insan sayısı bana göre binde bir. Alanya’da son 5-10 günde göç idaresini mobil aracı geliyor.  Bana göre utanılacak bir şey. Kafeteryada oturan insanlara görevli gidiyor, ikametini göstermesi isteniyor.  İkameti dolduysa oradan yaka paça alınıp göç idaresine teslim ediliyor. Bu Alanya’nın turizm kimliğine hiç yakışık değil. Ben bunu kaymakama ilettim. Ormanda vahşi hayvan avına çıkmış gibi görüntü var” dedi. 
“MALİYE BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
İnşaat sektöründe ülkenin imajı açısından çok büyük kriz olduğunu belirten Erdem, “Fiyatların  bu kadar artmasının 2 sebebi var. Maliyet artışları, ikinci kendi sektörümüzde faaliyet gösteren iş insanlarının açgözlülüğü. Örneğin, bir arsa sahibi yüzde 35-40 kar marjıyla satması gereken arsasını yüzde 50-55 kar marjıyla satıyor ve üzerine bir de ekstralar ekleyip daha fazla para istiyor. Müteahhit de buna göre kar marjını koyuyor, emlakçılar da emlak komisyonunu buna göre belirliyor, taşeronlar ve tedarikçiler de buna göre fiyatlandırma yapıyor. Sonuç olarak, bu durum yabancı ülke vatandaşlarına yansıyor. Bir kişi normalde 100-150 bin Euro’ya alması gereken bir evi 200 bin Euro’ya alıyor. En ufak bir kriz döneminde de bu evi yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor. Bu durum şehrin ve ülkenin marka değeri ortadan kayboluyor. Bugün de yaşanan sorun bu.  Geçmişte bunları tecrübe etmemize rağmen dön dolaş aynı şeyleri yaşıyoruz. Bunlar da bana göre kanunla pekiştirilmeli. Bana göre herkesin müteahhit olamaması lazım. 5-10 milyon Euro’luk projeye 50-100 bin Euro’su olan biri o riski alabiliyor. Ruhsat harcını ödeyebilir ve üç boyutlu bir katalog hazırlatabiliyor ancak bu kişi pimi çekilmiş el bombası gibi. Bunları kanunla sağlamlaştırmak gerek. Şu an en ufak krizde en zayıf firma hemen fiyatı alaşağı ediyor. O fiyatı aşağı çekince o işi hakkıyla yapan müteahhit firma da ister istemez fiyatı aşağı çekmek zorunda kalıyor. Alanya’da bu sektör şu anda pimi çekilmiş el bombası.  İnşallah hükümet kısa sürede bununla ilgili çözüm bulur. Maliye Bakanı’ndan randevu talebimiz vardı. Muhtemelen ocak ayının birinci ya da ikinci haftası gidip yine anlatacağız. Çözüm bulmaya çalışacağız” diye konuştu.
YENİ AİDATLAR OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Mecliste 2024 yılı yıllık aidat kayıt ücreti konusu da görüşüldü. Buna göre fevkalade 4 bin 750 TL, birinci derece 4 bin TL, ikinci derece 3 bin 500 TL, üçüncü derece 3 bin 400 TL, dördüncü derece 3 bin TL, beşinci derece 3 bin TL, geçici derece 3 bin 150 olarak açıklandı. Aidat konusu meclis üyelerinin oylarına sunularak oy çocukluğu ile kabul edildi. Mecliste ALTSO’nun 2024 yılı denk gelir gider bütçesi 60 Milyon TL olarak kabul edildi.