Alanya Dünya Şampiyonunu bağrına bastı Alanya Dünya Şampiyonunu bağrına bastı

-    Erkan Uysal 

Alanya Avokado Üreticileri Birliği’nin seçimli mali genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen genel kurula Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya ile üreticiler katıldı. Divanın oluşturulması ile başlayan genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sürdü. Genel kurulda konuşma yapan Rüzgar, Alanya’da 16 bin 500 dekar alanda 20 bin tona yakın avokado üretildiğini söyledi. Rüzgar, “Bu az bir rakam değil. Daha da artıyor. Bununla beraber sorunlarımız da var. Sıcaklıklar var. Ağaçlarda dökülmeler oldu. Alanya’nın, özellikle Türkiye’nin bir sorunu daha var. Üniversitelerde muz, avokado ve tropikal meyveler anlamında bölüm yok. Bununa ilgili eğitim yok. Bununla ilgili biz üniversiteye gidip bununla ilgili enstitü açılmasını istemiştik. Çünkü tropikal meyveler anlamında buna ihtiyacımız var. Bakanlık olarak desteklerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde tarımsal destek modülü tamamıyla değişecek. Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki bazı şeyler kaldırıldı. Biraz daha kolaylaştı. Bakanlığın üretim planlamasına yönelik çalışması var. Şu anda Alanya’da üretim planlamasına alınan 13 ürün ile ilgili bir durum yok. Yani şu anda avokado veya muzun planlaması söz konusu değil. Bunun yanında Avrupa Birliği yüzde 50 hibe destekleri Antalya’ya bu yıl itibarıyla girdi. Kırsal kalkınma yatırımlarından farklı olarak bir avantajı KDV’nin olmaması. Kadın, genç girişimci sertifikası varsa bu destekler yüzde 75’lere kadar çıkıyor. Bunun merkezi EXPO’da. Bize bu konuyla ilgili danışabilirsiniz” dedi.
“SERADA AVOKADO YETİŞTİRMEYİ DÜŞÜNMEYİN”
Rüzgar’ın konuşmasının ardından birliğe katkı sağlayan üreticilere plaket takdim edildi. Plaket takdim edilen üreticilerden Mehmet Balki, “Serada avokado yetiştirmeyi düşünmeyin. Çünkü 40-45 derecelerde avokado çok gelişemiyor. Zaten 30 dereceyi geçtikten sonra verdiğiniz gübreyi de almıyor. Devamlı meyve dökülüyor ama kısa seralarda bunu yapabilirsiniz. Serada avokado yetiştirmek isterseniz eskimiş serada yapın. Muz yetişmiyorsa avokadoyu buraya dikip 2 senede ürünü alabilirsiniz. Bunu yaparken seranın üzerindeki naylonu kaldırıp tül uygulaması yapmalısınız” diye konuştu. 
“MUTLAKA İLKLERİN İÇİNDE OLUN”
Alanya’da muzu ve avokadoyu ilk yetiştiren kişileri anlatan üretici Haşim Yetkin de, “Alanya’da ilklerin içinde mutlaka sizler de olun” ifadelerini kullandı.   
YILLIK AİDATLAR ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİ OLDU
Ardından 2022 ve 2023 yıllarına ait gelir gider cetveli ve bilançoları okunup ibra edilerek oy birliği ile kabul edildi. Yönetim ve denetim kurulu faaliyetlerinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından 2024 yılı tahmini bütçesi okundu. Divan başkanı Göktepe, toplam 159 bin 628 TL gelir olduğunu, giderin 69 bin 690 TL olduğunu açıkladı. Oylamaya sunulan bütçe oy birliği ile kabul edildi. Ardından yıllık aidatların belirlenmesine geçildi. Genel kurulda yıllık aidatların asgari ücretin üçte biri oranında olması kararlaştırıldı. 
YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
Genel kurulda birliğin yönetim kuruluna yeni üyelerin seçimi de gerçekleştirildi. Buna göre birliğin yönetim kurulu asil üyeliklerine Hilmi Sevilgen, Şükrü Doğan, Emrah Kıral, Harun Arslan, Mehmet Yoz, denetim kurulu asil üyeliklerine Ali Yılmaz, Mustafa Kemal Develioğlu, Emin Nadir Sarıkadıoğlu seçildiler. 
“DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Erdem, “Medeniyetin doğuşu tarımla mümkündür. Siz medeniyeti doğuran siz emekçilerin bütün dertlerini çözmeye ekip arkadaşlarım ile birlikte bizler de destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 
“MUTLAKA KOMİSYON OLUŞTURMALIYIZ”
Göktepe de, “Ağaç kuruyor. Sulama, elektrik girdi maliyetleri bizi yoruyor. Nihayetinde ürün çıktıktan sonra ederi var. Mutlaka komisyon oluşturmalıyız. Sonrasında standartları belirleyelim. Avokadonun belli olgunluğa gelmesi lazım. Bunun yanında hırsızlık konusu var. Jandarma komutanımızla bir hamle yaptık. Bayağı da etkili oldu. Hırsızlık konusunda herkese iş düşüyor. Bunu minimize edecek şekilde bir örgüt kurmamız lazım” diye konuştu.  
“GÜMRÜĞÜN ALANYA’YA GELMESİ İLE İLGİLİ MÜCADELE VERİYORUZ”
Sevilgen de, “Üyelerimizle yurt dışı gezisi düzenlemek istiyoruz. Mecliste avokado yemeği ve tanıtımı yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmamız var. Alanya avokadosu olarak coğrafi işaretimizi aldık ama bunu hal kayıt sisteminde gösteremiyoruz. Bununla ilgili 2018’den bu yana uğraş veriyoruz. Alanya’da şu anda en çok ihraç edilen ürünlerin başında şu a avokado geliyor. Avokado ve diğer tropikal ürünler, meyve, sebzenin çıkışının yapılabilmesi için gümrüğün Alanya’ya gelmesi ile ilgili mücadele veriyoruz. Resmi bir yerde tıkanıyoruz ama bunu resmi yetkililer ile aşacağımızı düşünüyoruz. En büyük sıkıntılardan biri sulama suyu ve enerji. Doğu bölgesinde su ile birlikte çok sorunlar çözülecek. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

344523Da De4E 4C99 9E97 Ee29A4E7B796