Türkiye'nin en tanınmış ilçelerinden biri olan Alanya, her geçen gün yaşam kalitesinin daha da yükseldiği bir şehir olarak göze çarpıyor. Ancak, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi'nin ortaklaşa yönettiği şehirde, yöneticilerin bazı küçük detaylarda ilgisiz kalması şehrin sık sık tanıtımını yaptığı kaliteli şehir imajına gölge düşürüyor. Gerçek Alanya Gazetesi olarak şehrin bir çok noktasında yer alan küçük detayları inceledik. Milyon dolarlık projelerin birbiri ile yarıştığı şehirdeki bu küçük detaylar,aslında duyarlılığın ne denli arttırılması gerektiğini de gözleri önüne seriyor.
İlk adresimiz Tosmur Mahallesi
1999 Seçimlerinde belde statüsü kazanan ve belediye olan Tosmur, 10 yıl gibi kısa sürede bir anda büyüdü. Özellikle yerleşik yabancıların revaçta olduğu beldede sık sık yaşanan su baskınları planlama yanlışlarını gözler önüne serdi. Ancak 2009 yılında Alanya'ya dahil edilen beldenin belediyesi 2014'te yapılan yerel seçimlerle birlikte kapandı ve tekrar muhtarlık oldu. Bu süreçten sonra da Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi tarafından ortaklaşa yönetilen bir mahalle konumunda. Alanya'daki çarpık kentleşmenin en çok zarar verdiği yerlerin başında gelen Tosmur'da göze batan küçük detayları araştırdık.
IŞIK VAR GEÇİT YOK
Tosmur ve Oba Mahalleleri arasında yer alan Portakal Caddesi'nin Çevre Yolu ile buluştuğu noktadayız. 21'inci yüzyılda karşımıza çıkması ilginç bir olay görüyoruz. Yayalarda trafik kurallarına uymaları isteniyor. Yayaların yolun karşı tarafına geçerek güvende olmaları için sinyalizasyon koyulmuş. Ancak, yayalara yeşil ışık yandığında karşıya geçebilecekleri bir yaya geçidi yok. Yani yaya, yolun karşı tarafına geçmek ister ise yolu ikiye ayıran refüj ve üzerindeki peyzajın içerisinden geçmek zorunda. Fotoğraftaki vatandaş yaya geçidi olmadığı için kavşağın ortasından yolun karşı tarafına geçiyor. Yayalar için bile büyük tehlike arz eden bu durumun engelli bireylerimiz ve bebek arabası kullanan annelerimiz için daha da tehlikeli bir hal alıyor.
BİR GEÇİT HİKAYESİ DAHA
Şimdiki fotoğrafımızdaki durum daha da dramatik. D-400 Karayolu'nun Oba ve Tosmur kısmında vatandaşlar yolun karşı tarafına geçiyor. Otellerin yoğunlukta bulunduğu bölge aynı zamanda insanların denize ulaşım sağladığı yer konumunda. Burada ilginç olan ise, yaklaşık 4 km'lik bu yolda çok sayıda otel ve tatil sitesi var bununla birlikte neredeyse tamamına yakınının plaja geçiş için alt geçitleri mevcut. Ancak vatandaşlar için yapılmış hiçbir geçit yok. Çift şeritli şekilde oldukça aktif olan caddede plaja ulaşmak isteyen insanlar adeta araçlarla köşe kapmaca oynuyor.
BU DEFA GEÇİT VAR AMA!
Bu fotoğrafımızda ise görüntüde bir yaya geçidi mevcut. Ancak yaya geçidinin refüjle bağlantılı olduğu noktada yağmur suyu drenaj kanalı mevcut. Yetkililer bu kanala çözüm bulmak yerine derme çatma bir metal tabelayı drenaj hattının üzerine koymuş. İnşaatlardaki geçişleri andıran bu metal tabelanın üzerinde de çöküntülerden dolayı su birikintisi oluyor. Bu durumu aynı zaman görsel olarak da şehir imajına yakışmıyor.
ENGELSİZ KALDIRIMLAR!
Tosmur Mahallesi'nde yer alan kaldırımlarda deve misali. Doğru olan bir tarafı yok. İlk fotoğrafta Çevre Yolu kenarında yer alan kaldırım görünüyor. Kaldırım tam ortasına dikilen yaya geçidi tabelası özellikle engelli vatandaşlar ve bebek arabalı anneler için büyük sorun konumunda. Zira yaya geçidi tabelasından dolayı kaldırımdan geçiş zor. Yoluna devam etmek isteyen engelliler ve bebekli anneler Çevre Yolu'na inerek tekrar kaldırıma çıkıyor. Aynı durum kaldırımın bir çok noktasına gelişi güzel konulan duraklar ve çöp kutuları ile de yaşanıyor. Tosmur'un iç kesimlerinde ise bir çok yerde kaldırım bulunmuyor. Mevcut kaldırımların önemli bir kısmı da adeta istinat duvarı gibi yüksek ve dar yapılmış. Bu yükseklik engelli vatandaşlara da engel oluyor.
Fotoğraflarda yer alan bu eksikliklerin dışında bir çok noktada kırık dökük yollar kaldırımlar mevcut. İşte "Kaliteli Şehir" sloganı ile projeler ortaya koyan yetkililerin gözünden kaçan "minik!" detaylar.