Güncel

Muhtarlar In İlçeler Out

2 bin ile 10 bin arasında olan ilçelerin devlet yapılanmasının gerekliliğini sorgulayan Hasan Başaran, bu bölgelerdeki kamu harcamalarının ciddi şekilde gözden geçirilmesinin altına çizdi.

Gazetemizin köşe yazarı emekli il Nüfus Müdürü Hasan Başaran, son yazısında kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımı ve ekonomik külfet konularını ele aldı. Başaran, muhtarlıklar ve nüfusu az olan ilçelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, bu birimlerin modernize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Emekli Şanlıurfa Nüfus İl Müdürü Başaran, ekonomiye külfet oluşturan kurum ve kuruluşların çağın gereklerine göre yeniden planlanmasının önemini dile getirdi. Özellikle TÜİK verilerine göre nüfusu 2 bin ile 10 bin arasında olan ilçelerin devlet yapılanmasının gerekliliğini sorgulayan Başaran, bu bölgelerdeki kamu harcamalarının ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Başaran, “Muhtarlar, 200 yıldır merkezi ve yerel yönetimlerle vatandaş arasında köprü görevi gören önemli temsilcilerdir. Onlar ekonomiye külfet değil, kurumlarla vatandaş arasındaki iletişimi sağlayan birer bağdır,” diyerek muhtarlıkların önemini de vurguladı.
BAŞARAN’IN KÖŞE YAZISININ TAMAMI ŞU ŞEKİLDE: 
EKONOMİYE KİM KÜLFET?
Dünya gündemi ve ülkemizin gündemi ekonomi ve tasarruf olunca, çevremizde de tasarruf fikirleri havalarda uçuşuyor.
Bunlardan bazıları;
• Muhtarlıklar kapatılsın.
• Nüfusu 2 bin olan ilçelerimiz  var, buralarda Devlet yapılanması gerekli mi,
• Muhtarlar ne iş yapar gibi buna benzer daha nice değerlendirmeler..                                                                  
Muhtarlar, yaklaşık 200 yıldır hizmet veren, merkezi ve yerel yönetimlerle köy / mahalle sakinleri arasında köprü vazifesi gören, sakinlerinin ortak ihtiyaçlarını belirleyip, onların yaşam kalitelerini geliştirmek için merkezi ve yerel yönetimler arasında ilişkilerini yürüten seçilmiş görevlilerdir.
Nüfusu az olan ilçelere gelince; 1990-1991 yıllarında her bölgemizde yeni ilçeler kurulmuştur.
O günün şartları ile günümüz arasında oluşan farklılıklar nedeniyle nüfusu azalan  idari birimlerimiz olmuştur. TÜİK verilerine göre;   2 bin  - 10 bin arası nüfusa sahip onlarca ilçemiz vardır.

Bu ilçelerimizde genel ve yerel idare yapılanmasının getirdiği külfetler, buralarda istihdam edilen çalışanlar, merkezi ve yerel idarenin ihtiyacı olan gayrimenkuller, araç parkları ve diğer giderler değerlendirildiğinde; tasarrufa ihtiyacımız olan bu dönemde kamu kaynakları ciddi ciddi değerlendirilerek yeniden planlanmalıdır. 2 bin  - 10 bin arası nüfuslu bu ilçelerde eğer stratejik önem taşımıyorsa; GÜVENLİK yönünden zorunluluk yoksa her bakanlığın yapılanmasını gerektirecek ne zorunluluk olabilir. Büyükşehir yasası ile 50-60 bin nüfuslu beldeler bile mahalle oldu ve orta halli bir ilçe büyüklüğünde olan bu mahallelerin  idaresi bağlı bulunduğu ilçe yönetimince yürütülmekte ve mahalle sakinleri ve genel-yerel idare arasındaki iletişim ve temsil mahalle muhtarı tarafından yürütülmektedir.
Ekonomiye külfet olan kurum ve kuruluşlar varsa çağın gereklerine göre modernize edilmelidir. Muhtarlar ekonomiye külfet değil, kurumlarla vatandaş arasında iletişimi sağlayan temsilcidirler.- (Gülşah ATAOĞLU)

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }