Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy ve beraberinde ki heyet MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’yı ziyaret etti. Ziyarette, Durusoy tarafından konut sektöründe yaşanan durağanlığa karşı nasıl çözüm bulunabileceğine yönelik alternatif seçeneklerden oluşan dosya Asmalı’ya sunuldu. Asmalı ise sektör temsilcisi üyelerden gelen talebe karşı kayıtsız olmayacaklarını, sorunun makul çözümü için gerekli girişim ve görüşmeleri gerçekleştireceklerini söyledi.
“KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNMALI”
Yabancıya ikamet konusundaki sorunların çözümü için Alanya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Alanya’daki sivil toplum örgütleri ile Gayrimenkul İhracatçılar Birliği (GİGDER) tarafından da girişimlerin sürdüğünü belirten Durusoy, “Biz de MÜSİAD Genel Merkezi düzeyinde sorunun çözümüne yönelik arayış içindeyiz. Sorunun çözüme kavuşması için hazırladığımız alternatif seçeneklerin olduğu dosyamızı genel başkanımıza sunduk. Sektörü sıkıntıya sokan düzenleme çıkmadan önce bu konudan ne müşterinin ne de müteahhit bilgisi vardı. Yasadan önce ruhsatı alınan projeler var. Proje üzerinde sözleşme ile satılan konutlar var. En azından kazanılmış hak olarak bunlar verilmeli. Yatırımcı ve iş insanı güven ve istikrar ister ileriyi görebilmek ister. Kural çıkmadan önce bunun yasak olacağını müteahhit bilmiyordu. Bilse o yatırım yükünün ya altına girmezdi ya farklı bir proje uygulardı” dedi.
“EMLAK YATIRIMCISINI KAÇIRIRIZ”
“Biz öncelikle gelen yabancıların bin bir emekle büyük tanıtımlar sonrası ülkemizde çekilip yatırıma razı edildiğini dile getirdik” diyen Durusoy, “Genel merkezimiz aracılığı ile yaptığımız taleplerde bu emeğe vurgu yaptık. Ciddi bir reklam oldu. Ani refleksler yabancı yatırımcıyı kaçırıyor. Dubai bu tür yabancı gayrimenkul alıcılarına çok ciddi olanak, kolaylıklar dahi sağlıyor. Yabancıya yönelik satılan konut ülke genelini baz aldığımızda toplam konuta göre yüzde 1 bandında. Kalkınma için dış sermaye gerekli. Kimse mağdur edilmemeli. Alanya’da 20 bin dolayında konut var bu sorundan etkilenecek. Üstelik yerliye de uygun değiller. Konut üretimi yapanlar ticaretin içinde kalmalı yoksa ciddi batışlar olur” diye öneride bulundu.
“SIKINTI ZİNCİRİN HALKASI GİBİ ARTAR”
Mahalle bazlı değil, il bazlı ya da ilçe bazlı değerlendirilme olmasını da önerdiklerini ifade eden Durusoy, “Yüzde 25’e artırılmasını bekliyoruz. Eğer risk olacaksa o zaman mahalle bazında değil, ilçe bazında değerlendirme olsun. Düzenlemeden önce ruhsatı alınan veya noter aracılığı ile hukuki geçerliği olan sözleşmesi yapılan projelerde tarafları mağdur etmeyelim. Geçmişi çözersek, ikamete kapalı yerde bundan sonrası için müteahhit yapıp yapmayı kendisi tercih eder. Sıkıntı oluşmaya başlayınca zincir halkası gibi bu durumdan sadece müteahhit etkilenmez. Elektrik ve su tesisatçısı, sıvacı, boyacı, mobilyacı, duvar ustası, kalıpçı, demirci başta olmak üzere birçok sektör ve tedarikçi bu durumdan olumsuz yönde etkilenir” dedi. Ziyaret anısına Asmalı’ya Alanya tablosu hediye edildi. – Haber Merkezi
MÜSİAD’dan konut satışına öneri
Yabancıya mülk satışı ve ikamet izni konusunda yaşanan sorun ile konut sektöründe baş gösteren durağanlık için çözüm arayışı sürüyor. MÜSİAD Alanya Şubesi raporunu genel merkeze sunarak destek istedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir