Görüntüsü ereksiyon halindeki erkeklik organına benzediği için itici gelen ama yine sırf bu nedenden ötürü afrodizyak etkileri olduğu düşünülen bir çeşit sakatat yemeğidir.Sakatat yemeği olmasının nedeni, geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin bir kez daha mide suyuyla sindirildiği dört bölümlü midenin dördüncü bölümüne verilen isimden gelmesi ve içerisinin çeşitli baharat ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilmesi ile yapılır.
Geviş getiren hayvanlarda midenin bölümleri şu sırayla gider; İşkembe, borkenek, kırkbayır ve tabii ki şırdan. İşte şırdan bu son aşamayı temsil eder. Şırdan, midenin bir bölümüdür.
Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, "adana kebap" ve "şalgam" kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana'da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Yaz veya kış fark etmez, her köşebaşında bir şırdancı mutlaka vardır.
Şırdan dolması yapılırken kuzu şırdanı tercih edilmelidir. Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir ve iyice temizlenmelidir.
Malzemeler:
5 kuzu şırdanı
1 çorba kasesi pirinç
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
Ufak bir kase ince kıyılmış iç yağ
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
1 tutam nane
1 çorba kaşığı salça
Bol miktarda karabiber, pulbiber, kimyon ve tuz
Yapılışı:
Şırdanları bol tuz ile ovup bol su ile yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda bir kaç saat bekletip temizleme işlemini tekrar yapın.
İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Soğanı ve maydnoz ile naneyi de kıyın. Pirinci bol suda yıkayıp iç yağı ekleyin. Salça, baharatlar ve sıvıyağı ekleyip iyie karıştırın.
İç malzemeleri iyice temizlediğiniz şırdanların içine doldurup ağızlarını dikin. Geniş bir tencereye şırdanları dizip üzerini geçecek kadar su koyun. Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler piştiğinde ateşten alabilirsiniz. Bol pul biber ve kimyonla servis edin.
Şırdan dolması tarifi Adanada çok tüketilen Adana dışı pek bilinmeyen yemek kültürüdür. Peki nedir bu şırdan diye soranlar olabilir. Şırdan 4 midesinden biri olan işkembenin bağırsağa bağlanmadan önceki kısmıdır ve 4 cm çapındadır. Adana yöresinde akşam saatlerinde kurulup sabah saatlerine kadar tüketilir. Farklı ama lezzetli damak tadına sahiptir görüntü açısından şırdan tarifi lezzetli gözükmese de yediğimiz zaman harika bir lezzet olduğunu anlarsınız. İçerisine pirinç eklenerek iğne iplik ile dikilir ve daha sonra 70- 80 dakika kaynatılıp yenilir ekstradan nasıl yapıldığını tarifimde sizlere ayrıntılı olarak ekledim. Meşhur Adana şırdan dolmasını sizlerde evinizde yapabilirsiniz nefis lezzeti kaçırmamanızı ve hemen yapmanızı tavsiye ederim. Eşim Adana’da yetişen biri olduğu için Adana mutfağını çok iyi bilirim yöresel yemeklerinin hepsinin tadına baktım ve pişirdim de sizlerde gerekli malzemelerinizi hazırlayıp yemek tarifimizi yapmaya başlayabilirsiniz. Kolay Gelsin.