– Erkan Uysa
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üretimin daha sürdürülebilir olması için bazı pozitif ayrımcılıkların olması gerektiğini söyledi. Yaz aylarının başlaması ve kavurucu sıcakların Alanya’da etkili olmasıyla tarımsal üretimin katlanarak zorlandığını ifade eden Göktepe, “Kışın ciddi sorunlar yaşıyoruz. Yazın sıcaklıkla boğuşuyoruz. Hala örtüaltında domates, salatalık, patlıcan üretimi sürüyor. Avokado, muz ve diğer tropikal ürünlerin üretimi hala devam ediyor. Üretimin daha sürdürülebilir olması için bazı pozitif ayrımcılıkların olması gerekiyor. Sıcakta üretim yapmak zor bir iş. Bunun yanında şartlar da zorlayınca bizler işin içinde çıkamıyoruz. Yaz aylarında en önemli konu tarımsal sulama. Tarımsal sulama için de bizim enerjiye ihtiyacımız var. Enerji hususunda çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Geçen haftadan başlayarak 13-14 mahalleden şikayet alıyoruz. Bu şikayetler fazın düşük olması, enerjinin düşük verilmesi, fazın çalışmamasından dolayı sulama yapılamaması, sık sık elektrik kesilmesi ile ilgili. Tarımsal sulama yapamadığımız için ciddi anlamda verim kaybı oluyor. Birim alandaki kayıp üreticiye ve ekonomiye darbe vurmuş oluyor. Bizler çok eski bir yapı şeklinde altyapısı yapılmış, hala aynı enerjiyle binlerce dönüm araziyi sulamaya çalışıyor. Bu da imkansız. Alanya’da tropikal ürünler yetiştiriliyor. Suya en çok ihtiyaç duyulan dönemlerdeyiz. Onun için bu altyapıların çok acil olarak tamamlanması gerekiyor. Üreticilerimiz mağdur olarak birim alandan her yıl binlerce ton verim kaybına uğruyor. Bu da üreticiyi üretimden uzaklaştırıyor.  Sahada olan insanların bir araya gelerek beyin fırtınası yaparak bu işin üzerine eğilmesi gerekiyor” dedi.  

Alanya’nın başarılı iş insanına önemli görev Alanya’nın başarılı iş insanına önemli görev

“KIRMIZI KART UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLEBİLİR”

Devlet büyüklerinin üreticiler için kırmızı kart uygulamasını hayata geçirerek mazottan ÖTV alınmaması gibi yöntemleri hayata geçirebileceğini söyleyen Göktepe, “Diğer husus güneş panelinin uygulamasında sıfır faizli, hatta yüzde 50’si hibe şeklinde üreticilere destek sağlanabilir ki bizler enerjiyi güneşten elde edelim. Üretim sekteye uğramasın. Devletten, ilgili bakanlığımızdan rica ediyoruz, bu hususta bize destek verin” diye konuştu. 

“YENİKÖY BARAJI HIZLICA BİTİRİLMELİ”

Geçen haftadan beri çok sayı motopompun bozulduğunu ve yangın çıktığını belirten Göktepe, “Elimize tam veriler geçmeden bunlar elektrik kaynaklı diyemiyoruz ama tedirginliğimiz o yönde. Onun için CK Alanya Müdürü Semih Şahin ile görüşmemiz oldu. Sorun yaşanan bölgeler ile ilgili sıkıntılarımız dile getirdik. Programlar yapıldı, yatırım yapılacak yerler ile ilgili fikir alışverişi yaptık ama daha yazın başındayız. Önümüzde bizi daha sıkıntılı günler bekliyor. Bu çağda üreticinin enerjiyi, suyu düşünmemesi lazım. Geçen hafta DSİ Bölge Müdürlüğü’ne gittik. Müdürlükte bilgiler aldık, doneleri topladık. Yeniköy Barajı’nın ihalesi yapıldı. Şantiye kuruluyor. İnşallah bayram sonrasında makineler kurularak hızlıca bitmesi lazım. Çünkü atıl kalmış, yüzde 80’i bitmiş bir yatırım. Bunun çok hızlı şekilde bitmesi lazım. Çünkü önünde suyla beslenmek isteyen binlerce dönüm arazi, yüzlerce çeşit ürün deseni bekliyor. Doğu mahallelerimizde İmamlı, Özvadi, Büyükpınar, Hocalar, Keşefli, Demirtaş’ın belli yerlerinde 3. Atap Dimçayı Sulama Suyu’nun verilememesi büyük sıkıntı. 30 yıllık bir proje. Şu anda bu bölgede mahkemelik olan yerler var. Bunların çözüme kavuşturulması hususunda üreticiler adına talepte bulunduk” ifadelerini kullandı.  

“AVOKADOLAR İÇİN TARSİM SİGORTASI YAPTIRIN”

Enerji ve su ile ilgili üreticilere uyarıda bulunan Göktepe, “Kış aylarında afet, hortum, dolu, don olayına karşı TARSİM sigortası yaptırın diye çağrıda bulunuyorsak şimdi de yangın, fazla güneşe maruz kalındığı için yanıklık meydana gelebilir. Bununla ilgili başta avokado olmak üzere birçok ürünü poliçe içerisine aldırdı. Bunu mutlaka yaptırmanızı rica ediyorum. 

Haziran, temmuz, ağustos aylarında sabah erken saatlerde ve akşamüzeri güneş ışınlarının dik geldiği saat geçtikten sonra mutlaka sık aralıklarla ürünlere su verilmesi gerekiyor. Avokadonun haftada 3 defa sulanması lazım” dedi.