Melik EVREN
Bartın’ın Amasra ilçesinde ahşap mobilya ustasının yanında çırak olarak çalışırken kendi kendine yapmaya başladığı zurna çeşitlerini daha sonra geliştiren Nevzat Aksu, 40 yıldan beri zurna haricinde 70 çeşit müzik aleti de üretiyor. 1990 yılında Alanya’da sanayi bölgesinde kurduğu atölyede üretim yapmaya başlayan Nevzat Aksu ve oğlu Özgür Aksu, dut, kiraz, dişbudak ve erik ağacından zurna üretiyor. Aksu ve oğlu, zurnayla birlikte kabak kemane, davul tokmakları, ney, mey, düdük, dilsiz ve dilli çoban kavalının bütün müzik çeşitlerini üretiyor. Türkiye çapında bulunan 200 civarında belediye ve özel mehteran takımına, 100 civarında müzik cihazı satışı gerçekleştiren mağazaya ve üniversitelere toptan satış yapıyor. Fiyatları 40 ile 160 lira arasında değişen zurna, üniversitelerin müzik bölümlerine de satılarak eğitimde de büyük bir katkı sağlıyor.
TÜRKİYE’DE 13 BÖLGEYE AİT ZURNA ÇEŞİDİ ÜRETİYORUZ
Türkiye’de 13 bölgeye ait zurna çeşidi ürettiklerini ifade eden baba Aksu, “Trakya kaba zurnası, Ege’nin Selanik zurnası, Aydın’ın Dibek deresi, Kırıkkale Keskin zurna, Gaziantep zurnası, Kastamonu zurnası, Sivas ve Tokat kaba zurnası, Erzurum halay zurnası, Trabzon zil zurnası, Bursa Yenişehir zurnası, Çanakkale kaba zurnası, Edirne-Tekirdağ bölgesi güreş zurnası ve sahne zurnası çeşitlerini üretiyoruz” dedi.
İNTERNET ÜZERİNDEN YURT DIŞINA DA İHRAÇ YAPIYORUZ
Ürünleri yurt dışından da tercih edilen İmece Müzik Aletleri Şirketlerini kuran baba-oğul, Japonya başta olmak üzere Avustralya, Amerika, Almanya, Yunanistan, Rusya, İsrail, Hollanda, Danimarka ve Avusturya ülkelerine de internet üzerinden verilen sipariş üzerine zurna satıyor. Müzik her tür insana hitap ettiği için yurt dışına da ihraç yaparak para kazandıklarına dikkat çeken Aksu, “Müzik insanların ruhunu besliyor. Bizde bunun aletlerini üretiyoruz ve bu yurt dışına da satıyoruz” diye konuştu.
ZURNA YAPMAYI VE ÇALMAYI BABASINDAN ÖĞRENDİ
Oğul Özgür Aksu, kendisinin deneme amaçlı çalabildiğini ancak babasının hiç çalamadığını dile getirdi. Deliklerini kontrol etmek amacıyla zurnayı çaldığını kaydeden Özgür Aksu, üretim işi babasından öğrendiğini söyledi. Oğul Aksu, yaklaşık 16 yıldır zurna ürettiğini ifade ediyor. Zurnayı yapanların çoğunun çalamadığını ifade eden baba Aksu, hiç bir üreticinin zurnayı hem yapıp, hem de çalamadığını söyledi.
ZURNANIN HAMMADDESİ ALANYA VE MALATYA’DAN GELİYOR
Alanya ve Malatya'dan temin edilen zurnanın hammaddesinin kütük olarak getirildiğini belirten Aksu, ebatlama yapılan zurnanın kaba silim yapıldıktan sonra içi delinerek 2 yıl kuruması için bekletildiğini söyledi. Askılara bırakılarak kurutulan zurnanın hammaddesi daha sonra şekil verilerek deliklerinin açıldığını kaydeden Aksu, zımpara yapılan zurnaya vernik veya cila işlemi yapıldığını anlattı. Aksu, en son şekil için zurnaya boru ve kamışları takılıp denenmesinden sonra satışa sunduklarını kaydetti.