Ekonomi

Ziraat Odası Başkanı Göktepe’den üreticilere çağrı

Ziraat Odası Başkanı Göktepe, ÇKS başvurularının 4 ay ile sınırlandırılması sonucu üreticilerin kredi ve tarımsal desteklerden yararlanamadığını söyledi. 27 bin kayıtlı üyenin odaya sahip çıkmasını isteyen Göktepe, “Üretici yıllık 113 TL aidat bize fazla geliyor diyebilir. O zaman gelip istifa edecekler” dedi.

– Erkan Uysal
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 1 Eylül’de başlayıp aralıkta sona erecek olan ÇKS başvuru sürecinin uzatılması ile ilgili Cumhurbaşkanı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslendi. Göktepe, “1 Eylül itibariyle 2024 yılı ÇKS başvuruları başlayacak. Bu süreç bakanlığımızın kararı ile 4 ayla sınırlandırıldı. 2022’de bu genelge çıktıktan sonra ÇKS Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler oldu. Üreticinin üretmiş olduğu ürünün doğruluğunu teyit eden muhtarlık onayı kaldırıldı. Üreticiler tarım il, ilçe müdürlüklerine ve müracaat ederek ÇKS başvurusunu yapabilecek. Ayrıca e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecek. 2022-2023 yılı arasında yaklaşık bin üretici ÇKS’ye başvuramamış. Üreticinin tek bağlı bulunduğu ziraat odalarının aktif üye kaydı olması lazım denilip ancak bunun ne e-Devlet ne de tarım ilçe müdürlüklerinden fiziki olarak hiçbir şekilde istememeleri üreticilerin odaya uğramamalarına neden oldu. Alanya tarımın başkenti. Ürün deseni çok fazla. Katma değer yüksek ürünler yetiştiriyoruz. Birçok üreticiyi e-Devlet üzerinden ÇKS başvurusunu yaptığını zannederken aslında bu onaylanmadı. Başvuru süreci 4 aya düşürüldüğü için unutup yaptıramayan üreticiler de oldu. Bakanlığımıza seslenmek istiyoruz. Bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Yaklaşık 8 aydır üreticiler geliyor, ÇKS yaptırmak istiyorlar ancak yaptıramıyor. Ya ocak ayından itibaren yeni bir arazi almış olması lazım ya da yer kiralamış olması lazım ki ÇKS’ye girebilsin. Bunları yerine getiremeyip ÇKS sistemine giremeyince üretici sübvansiyonlu krediden faydalanamıyor. TARSİM’den yararlanamıyor. Mazot, gübre, bambus arısı, tül, biyolojik, biyoteknik mücadele desteklerinden faydalanamıyor. Çünkü ÇKS’sini yapamıyor. Cumhurbaşkanı mayısta kararname çıkardı. Buna göre sulama birliklerinden su alan üreticilerin ödediği paranın yüzde 50’si hibe edilecekti. Bu çok yerinde bir karardı ancak bu süre zarfında ÇKS zorunluluğu olduğundan ve bu kapalı olduğundan dolayı bugün (dün) müracaatların son günü. Hala ÇKS’den dolayı mağdur olup bu destekten faydalanamayan üreticiler var. Bu mağduriyetlerin oluşmaması için bakanlığımızdan ricamız ÇKS süresi bölge bölge değiştirilebilir” dedi.

“O ZAMAN GELİP İSTİFA EDECEKLER”

2024 yılı ÇKS sürecinin bugün başlayacağını ve 29 Aralık Cuma günü son bulacağını söyleyen Göktepe, “Yine süre 4 ay ile sınırlandırılmış durumda. Bir yakınmamız, mazeret ürettiğimiz durum yok. Mutlaka odasını seven üreticiler gelip odasına sahip çıkacak. Alanya ve Gündoğmuş dahil toplam 27 bin kayıtlı üreticimiz var. Bu üreticilerin yüzde 75’i yıllık 113 TL aidat ödüyor. Üreticiler biz odadan faydalanamıyoruz, odanın yönetimini de beğenmiyoruz, bize aidat fazla geliyor diyebilir. O zaman gelip odadan istifa edecekler. Üyeliklerini bırakacaklar. Bugün 113 TL ile 8 kilo üre gübresi alamıyoruz.  Bugün patlıcanın fidesinin tanesi 15 TL. 8 tane patlıcan fidesi alamıyoruz” diye konuştu. 

“ÜRETİM YAPAMAZ DURUMDAYIZ”

2024 yılında üreticilerin mağdur olmaması, devlerin desteğinden mahrum kalmaması için bugün itibariyle odaya gelerek 2024 yılını taşıyan aktif çiftçilik belgesini almalarını isteyen Göktepe, “Sonrasında dilerlerse tarım ilçe müdürlüklerine gidip oradan ya da e-Devlet üzerinden ürün beyanlarını girerek ÇKS’sini oluşturabilir. Bu hususta çok hassas davrandık. 2023 ÇKS’lerinde herhangi bir pasif üye yapmadık. Bu sene de uygulamak istemiyoruz. 113 TL 2 paket sigara ancak ediyor. Üreticimiz odasını seviyorsa gelecek yoksa üretici odadan kaydını da sildirebilir. Devletin uyguladığı destekleri sonuna kadar üreticilere aktardık ve devletimize teşekkür ettik ancak girdi maliyetleri hususunda mazotla biz üretimi yapamaz durumdayız. Bugün gençler üretimden kopmuş durumda.  ÇKS başvurusunun 4 aya sıkıştırılması sonucu üretici mağdur olmuş durumda. Bunun bakanlığımızdan, paydaşlarından, Cumhurbaşkanı’ndan bu hususun düzeltilmesi noktasında ricada bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-0GZNXP00R2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }