– Erkan Uysal
Alanya’ya gelen CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya inşaat ve emlak sektör temsilcileri ile buluşarak onların sorunlarını dinledi. ALTSO Konferans Salonu’ndaki toplantıya oda başkanı Eray Erdem, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, CHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile inşaat ve emlak sektörü temsilcileri katıldı. Toplantıda önce konuşan Erdem, Alanya’da inşaat sektörünün sorunlarının diğer paydaşlardan ayırt edilemeyeceğini söyledi. Erdem, “Sorunların çözümünde kısmen sonuç aldık. Şehrimizin 50 yıldan fazladır başta kendi emeğimizle edindiği turizm kimliği var. Kısa süreli kiralamalarda kayıt sistemi oluşturalım ama bütün bunları yapamadık diye bir anda yasaklamak olmaz. Bunları Avrupalılara anlatamayız. Bununla ilgili kısmen sonuçlar aldık. İkametlerle 6 aylık ikamet verilecek. Bu 6 ay süre zarfında da ikametle ilgili ilgili komisyon çalışma yapacak. 6 ay içerisinde yeni İkamet Yasası hazırlanmış olacak. Yeni yasaya uygun şartlarını olanlar ikametini alacak. Alanya’da turizmi ve yerli vatandaşı ayrı tutamazsınız. Bu imajı yıkmak bizim turizm anlamında 50 yıllık marka değerimizi yıkmak demek. Son bir buçuk yıldır Alanya merkezde esnafsız siftahsız kapatıyor. Konutları kiraya vermekle ilgili çok afaki kriterler vardı.  Bunun yönetim planına işletilmesi ile değiştirdik. Biraz yumuşattık ama yine bizim bölge ihtiyacını karşılar durumda değil. Bunlarla ilgili Kaya’nın desteğini talep edeceğiz” dedi. 

“SEKTÖRÜ AYAKTA TUTMAK LAZIM”

İnşaat ve emlak sektörünün 70 sektörü belirleyen, istihdam yaratan büyük bir sektör olduğunu söyleyen Kaya da, “Buradaki inşaat ve emlak sektörü çöktüğünde Alanya, Antalya çöker. Bu sektörü makul şekilde ayakta tutmak lazım. Maliyetlerin, iş yapmanın bu kadar yüksek olduğu bir ortamda esnafa destek olmanın yollarını bulmalıyız. Sizleri dinlemeye geldim. Bir gecede karar alınıyor. İkametgah konusunda kurallar bir gecede değişebiliyor. İş insanı yatırım yapıyor. Karşısında ummadığı kurallar görüyor. Sektörler dinlenmeden karar alınıyor” diye konuştu. 

“BÖLGEMİZE YILLIK ETKİSİ 3 MİLYAR EURO”

Küçüker ise, “İnsanlar Yunanistan, Mısır, Dubai, Tayland’a gitti. Bunun bölgemizin ekonomisine etkisi aylık 200-250 milyon Euro. Yıllık 2,5-3 milyar Euro. Kiralamalara izin verilmediğinde bu daire boş kalacak ve gettolaşma başlayacak. O daireler boş kalmasın diye kiralamalara verilecek. Demografik yapı ve bölgenin kalitesini etkileyecek. Bu önümüzdeki en büyük sıkıntılardan biri. Bir kişi elektrik, telefon abonesi alacak. Önce ikametgah deniyor. İnsanların çoğu mecburiyetten ikametgah almak zorunda kaldı. Burada gelip yaşayan var. Bu işte mülteci ile yatırımcı ayrımını düzgün yapılması gerekiyor. Hesaplamaları mahalle bazında aldığımızda sonuca ulaşamıyoruz. Hesaplama ilçe bazında yapılırsa en azından bir nevi rahatlama olur. İnsanlar mağdur olmaz” ifadelerini kullandı. 

“SEKTÖR ÇOK CİDDİ YARA ALDI”

Göçmen ve yatırımcının bir türlü ayırt edilemediğini söyleyen Ahmet Cebeci de, “100 bin dolar ve üzerindeki insanlar yatırımcı. Herkese ikametgah verilmemesi lazım. Bu ülkenin bu kadar ucuz olmaması lazım. 50-60 bin doları olan insanın burada kalmaması lazım. Burada yaşamanın bedeli olmalı. Bir rakam belirlenerek ikametgah belirlenebilir. Sektör çok ciddi yara aldı ve güvensizlik oldu” dedi.  

 “TURİZM BU KADAR YABANA ATILMAMALI”

Yakup Şimşek de, “Alanya’da 4 mahalle ikametgaha kapatıldı. Buralarda sayım yapıldı mı? Buralarda yabancılar hala duruyor mu? Bunlarla ilgili bence araştırma yapılmadı. Şu anda sokaklarda yabancı göremiyoruz. Çoğu gitti. İkametgah ile ilgili bir düzenleme yapılırsa, gece 22.00’de jandarma tarafından burada yabancı kalıyor mu? Gönderelim demekten ziyade ikametgahın daha rahat denetlenmesi lazım. Yabancı yatırımcı ile mültecinin birbirinden çok ciddi şekilde birbirinden ayrılması gerekiyor. Turizm sektörünün bu kadar yabana atılması bana garip geliyor” ifadelerini kullandı. 

“ÖNCE KENDİMİZE BAKMAMIZ LAZIM”

Cüneyt Çetin de, “Önce kendimize bakmamız lazım. Son geçirdiğimiz bayramda internette gördüğümüz görüntüler ister istemez dünyanın her yerinde izleniyor. Çimlerde, yollarda yatma, arabaya atlet asma. Ben böyle görüntü olan şehre gitmem. Bazı insanların gelmeme sebepleri var” dedi. 

“SEKTÖRDE KAYIP KAÇAK VE VERGİ KAYBI VAR”

Alanya’da yaşayan Danimarkalı kadın Müslüman oldu Alanya’da yaşayan Danimarkalı kadın Müslüman oldu

Orhan Coşkun da, “Sosyal medya gruplarından yabancılar emlakçılık faaliyeti yürütüyor. Bunu gören yabancı kayıtsız olarak emlakçılık yapabilirsem evde yemek de yapıp satabilirim, evde kuaförlük, havalimanına transfer de yapabilirim diyor. Şu anda sektörümüzde kayıp kaçak ve vergi kaybı var” diye konuştu. 

“MECLİSTE TAKİPÇİSİ OLACAĞIM” 

Kendisine iletilen sorunları dinleyen Kaya, “Bu sorunların takipçisi olacağım. CHP’de Bayındırlık, İmar, Turizm Komisyonu üyesiyim. Mecliste ve komisyonda bu sorunların takipçisi olacağım. Yaptığım çalışmalarla ilgili yakın zamanda size bilgiler vereceğim” dedi.

Kayadan Çöküş Uyarisi 1

Editör: DAMLA ERCİYAS