Vücut dokularında biriken sıvının neden olduğu şişliğe ödem denir. Ödem çoğunlukla ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda olur, ancak yüzünüz, elleriniz ve karnınız gibi vücudunuzun diğer kısımlarını da etkileyebilir.

Çoğunlukla aşırı tuzlu ve tatlı beslenme, yetersiz mineral alımı, az su tüketmek, alerjiler, hareketsizlik, uzun süre ayakta durmak, regl öncesi dönem, stres, uykusuzluk ve kortizon gibi hormon ilaçlarının kullanımından dolayı görülmektedir. Ayrıca ödem, kalp yetmezliği, akciğer, karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıklarından dolayı da kaynaklanıyor olabilmektedir.

Ödeme iyi gelen besinler:

Süt, yoğurt, kefir: Kefir ve probiyotik yoğurtlar bağırsakta iyi bakteri oranını artırarak şişkinliği azaltır İçerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önler.

Maydanoz: Ödem atmasının yanında aynı zamanda vücuttaki yağ miktarının azalmasına yardımcıdır. Böbrekleri idrar miktarını arttırarak temizler.

Ananas: İçerdiği bromelain sayesinde vücuttaki suyun dışarı atılmasını sağlayan ananas aynı zamanda hem potasyum hem de lif açısından zengin bir meyvedir.

Kayısı: Potasyum bakımından zengin bir meyve olan kayısı da hızlı bir şekilde ödem söktürmeye yarayan besinler listesindedir.

Avokado: Yine içeriğine potasyum barındıran bir meyvedir. Düzenli aralıklarla avokado tüketmek vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırır.

Yeşil Çay: Özellikle ayaklarda ve bacaklarda görülen şişlikleri azaltmak için iyi bir ödem atıcıdır. Yeşil çayda bulunan fitokimyasallar, epigallokateşin galat, flavonoidler, taninler, kafein ve polifenoller vücutta su tutumunu engeller ve fazla suyun atılmasını sağlar.

Salatalık: Yüzde 96’sı sudan oluşan salatalık içerisinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulundurmaktadır. Salatalıktaki sülfür ve silikon, böbreklerden ürik asidi temizlemede yardımcı olur.

Enginar: Flavanoidler, kafeik asitler ve siyanarin gibi fitokimyasallar içerir. Özellikle siyanarin, safra üretimini ve idrara çıkış miktarını arttırır.

Zencefil: Antienflematuar içeriğe sahip zencefil idrar çıkışını uyararak vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar.

Su: Günlük en az 2-2,5 litre su içmek ödem tutulmasını önlemek ve vücuttaki fazla suyun atımına yardımcı olmaktadır.

NOT: Kronik hastalığı olanlar, ilaç kullananlar diyetisyene / doktora danışmadan kontrolsüz tüketmemelidir.