Alanya’da yönetimi ile birlikte hazırladığı projelerle Alanya Şoförler Odası’nı ülke genelinde bir numara yapan Ali Akkaya ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
2005 yılında Alanya Şoförler Odası Başkanlık sürecine başlayan, 2022 yılında da görevi Recep Çalış’tan devralan Ali Akkaya ve yönetimi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Hazırladıkları projeler ile ülke geneline örnek gösterilen Alanya Şoförler Odası, üyeleri için hazırladığı aktivite ve gezi programlarıyla da dikkat çekiyor. Gerçek Alanya Gazetesi ‘Haftaya Başlarken’ röportaj köşesine konuk olan Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, gelecek dönem planlanan proje ve esnafın güncel sorunlarını okuyucularımız için anlattı.
‘KENDİMİ BİLDİM BİLELİ ODANIN İÇİNDEYİM’
-Başkanım merhaba, yoğun bir programınız var. Buna rağmen röportaj isteğimizi geri çevirmediğiniz için teşekkür ederiz. Okuyucularımız ve biz sizi daha yakından tanımak isteriz.
Ben 30 Mayıs 1974 yılında Alanya’nın Şıhlar Mahallesi’nde doğdum. Evliyim, bir kız bir de erkek evladım var. İlköğretim, ortaöğretim ve Alanya Ticaret Lisesi’ndeki eğitimimin ardından açık öğretim fakültesini bitirdim. 1991 yılında personel olarak Alanya Şoförler Odası’nda çalışmaya başladım. Ben odanın içindeydim. Kendi adıma taksilerim oldu ama mesleği bir fiil icra etmedim. Uzun yıllar odanın muhasebeciliğini yaptım. Akabinde Genel Sekreter görevim oldu. 2005 yılında da başkan olarak göreve başladım. O günden bu yana yöneticilik yapmaya devam ediyorum.
‘MEZUN OLDUKTAN SONRA İLK HAFTA BAŞI ODADA PERSONEL OLARAK İŞE BAŞLADIM’
-Alanya Şoförler Odası Başkanlık sürecinizi bir kez daha sizden dinlemek isteriz. Uzun yıllar odada Genel Sekreterlik görevini yürütmüştünüz. Oda faaliyetleri ile ilk nasıl tanıştınız? Peki başkan adayı olmaya ve bu yola çıkmaya nasıl karar verdiniz?
1991 yılıydı. Ticaret Lisesi’nden mezun oldum. Mezuniyetimin ardından ilk hafta başı hemen Alanya Şoförler Odası’nda işe başladım. Rahmetli Kemal Eşit Ağabeyimiz odamızın o dönemki başkanıydı. Velittin Taşkıran Ağabeyim de odamızın Genel Sekreterliğini gerçekleştiriyordu. Şu anki Minibüsçüler Odası’nın olduğu iki daire yeni satın alınmıştı. Ben de orada personel olarak çalışmaya başladım. Uzun yıllar odada muhasebecilik yaptım, daha sonra Genel Sekreter oldum. 1996 yılında Velittin Ağabeyim, Kemal Eşit Ağabeyimize karşı adaylığını açıklamdı ve başkan olmuştu. 2005 yılına kadar da ben Genel Sekreter olarak görev yaptım. O dönemde yasada bir değişiklik yapılmıştı. O değişiklikte de iki dönem üst üste başkanlık yapan oda başkanları bir dönem ara vermediğinde tekrar başkanlık için aday olamıyorlardı. Velittin Ağabeyim de 3 dönem başkanlık yapmıştı ve bu nedenle başkanlığa bir dönem ara vermesi lazımdı. Bana o dönem ‘Ali hazır ol’ demişti. Hatta ben çok genç olduğumu, büyüklerin geçmesini söylemiştim. Ama sonradan yasa iptal oldu. Ben de birkaç arkadaşıma başkanlık adaylığımı açıklayacağımı söylemiştim. Ben de yasa iptal olunca aday olmayacağımı belirtmiştim. Ancak söylediğimiz arkadaşlarımız aday olmam konusunda ısrarcı davrandılar. Ben de Velittin Ağabeyime aday olacağımı belirttim. Nasip oldu, 25 Kasım 2005 yılında da odanın başkanı oldum.
‘ESNAFIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU YASA DIŞI TAŞIMACILIK’
- Alanya’da odanıza kayıtlı şoför esnafların en büyük sorunu nedir?
Esnafımızın en büyük sorunu yasa dışı taşımacılıktır. Bu konuda da oda yönetimimiz etkili bir şekilde denetimlerine devam ediyor. Odamızın kurumsal sosyal medya hesaplarından da yaptığımız denetimlerin paylaşımlarına devam ediyoruz. Odamıza kayıtlı taksici esnafımızın genel bir sorunu var. İlçemizdeki taksilere 1996 yılında tahdit getirildi. O yılın şartlarıyla bu yılın şartları aynı değil. 1996 yılında bizim şehir merkezimizde bir öbekleşme yaşanmış. O dönem beldelerimiz sakindi. Şimdi ise her bir belde ayrı bir şehir oldu. Bu nedenle beldelerimizde eksilik, merkezimizde de fazlalık hissediyoruz.
‘BU RESMEN TAKSİCİLİĞİN ANAYASASIDIR’
Bugüne kadarki yasal alt yapıyı oturtmakla ilgili, özellikle bizim yönetimimizin etkili çalışmaları oldu. Bu konudaki ilkleri hep Alanya Şoförler Odası yapmıştır. 2006-2007 yılında ilk defa Türkiye’deki taksicilerin uyacağı kuralları belirleyen, İstanbul, Ankara ve Antalya ilimizde olmamasına rağmen, bizim odamızın çalışmaları doğrultusunda, belediye meclisinde ‘Taksi Yönetmeliği’ çıkarılmıştır. Bu resmen taksiciliğin anayasasıdır. Bu çıkartmış olduğumuz Taksi Yönetmeliği, bugün Türkiye’deki tüm büyükşehirlerde var. Hatta açık söylemek gerekirse Antalya Büyükşehir Belediyesi de bu kapsamda bizden kopya çekti. Yaka kartı uygulaması da dahil olmak üzere bir sürü çalışma yaptık. Taksilerin yasal olarak cep oluşumlarını sağladık. Sınırlarını belirledik. Bu konudaki yasal çalışma düzeni hep benim başkanlığımdaki yönetim zamanında gerçekleştirilmiştir.
‘ÇALIŞMALARIMIZ TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU’
Alanya’da taksicilik açısından yaptığımız düzenlemeler de tüm Türkiye’ye örnek olmuştur. Sayın Hasan Sipahioğlu’nun Alanya Belediyesi Başkanlığı döneminde ‘gece tarifesi’ uygulaması kaldırılmıştı. Yeri geldi bu kapsamda belediyemize karşı tepki oluşturduk. Aslında bu karar, taksicilere duyulan güven açısından doğru bir şeydi. Bugün ülkemizde 90 bin civarında ticari taksi var. Bu sayının çalıştığı hiçbir belediyede ‘gece tarifesi’ uygulaması yok. Şu anda müşterilerimizin kafasında da bu nedenle hiçbir soru işareti kalmıyor. Önceden ‘Ben taksiye gündüz bindim, gece tarifesi açıldı’ şeklinde soru işaretleri olabiliyordu.
‘TAKSİCİ ESNAFIMIZIN DA MAĞDUR EDİLMEMESİ GEREKİYOR’
-Taksimetrelerin ‘indi-bindi’ fiyatları çoğu zaman eleştirilere maruz kalıyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
‘İndi- bindi’ tarifesi ilk defa İstanbul’da başladı. Akabinde ilçemizde de Recep Başkanımız zamanında uygulanmaya başladı. Biz tekrar 19 Mart 2022’de göreve geldik. O dönem ‘indi-bindi’ ücreti de 20 TL idi. Günün şartlarına göre bunu revize ettik. Hatta bazen esnaf arkadaşlarımıza ’19 Mart 2022’de göreve geldik, o günkü mazot fiyatlarına bakabilirsiniz’ diye de söylüyorum. Günün koşullarına göre güncellememizi fazla bir şekilde yaptık. Bugün ‘indi-bindi’ 130 TL, mazot da 44 TL civarında. Reel olarak esnafımız mağdur olmasın diye biz artışa gidiyoruz. İster istemez bazı müşterilerimizin de kafalarında soru işareti oluyor. İnsanlar binip 100 metre ileride ineceklerini söyleyebiliyorlar. Burada taksici esnafı da mağdur etmememiz gerekiyor. 20 kişilik bir taksi durağında çalışan esnafımız, ‘indi-bindi’ tarifesi olmadığı zaman 500 metreden sonra tekrar sıraya girecek. Bu ücret bu nedenle sisteme giren bir uygulamadır.
‘BAKANIMIZIN MÜJDESİ YASALAŞTI’
-Peki taksici esnafın dışında odanıza kayıtlı diğer sektörlerin ne gibi sorunları var?
Bizim 2 bin 100 civarında üyemiz var. Bu üyelerimizin 890’ı taksici esnaflarımızdan oluşuyor. Bunun dışında kamyoncularımız, yeni ve popüler bir sektör olan galericilerimiz de var. Galerici esnafımızın ilçemizde ‘Galericiler Sitesi’ olmaması ve büyük çoğunluğunun apartman altlarında faaliyet göstermesi nedeniyle belediye ruhsatı yoktu. Belediye ruhsatı olmayınca da bakanlık yetki belgesi vermiyordu. Birlik Başkanımız Adlıhan Dere ile birlikte Ticaret Bakanımıza yaklaşık 3 ay önce konuyu arz ettik. Bakanımız da 1 hafta içerisinde sorunun çözüleceğini, galericinin isterse binanın 35 katında olsun ruhsata bakılmaksızın yetki belgesi alabileceği müjdesini vermişti. Biraz gecikmeli de olsa geçtiğimiz hafta bakanımızın vermiş olduğu bu müjde yasalaştı ve galerici esnafımız için lise mezunu şartı ve ruhsat şartı aranmaksızın yetki belgesi müracaatları yapılmaktadır. Bu işlemleri de üyelerimize yardımcı olmak için odamızda yapmaktayız.
‘EN BÜYÜK SORUN ‘GARAJ’ MESELESİ’
Kamyoncu esnafımızın en büyük sorunu garaj meselesidir. Bu konuda da belediyemiz ile istişarelerimiz devam etmekte ve sonuçlanma aşamasına gelmiştir. Destekleri için başa Alanya Belediye Başkanımız Osman Tarık Özçelik ve Belediye Başkan Yardımcımız Sadık Dizdaroğlu’na teşekkür ederiz.
‘DİNEK’TE DENETİM YAPMAYA KORKUYORUZ’
-Alanya’da trafik yoğunluğu ve çözüm arayışlarıyla ilgili sosyal medya üzerinden zaman zaman sizin de paylaşımlarınız oluyor. Bu konuda söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Bugün gözümüzün önündeki Alanya trafiği ile ilgili hayata geçirilmek istenen ‘otoban’ projesi hayata geçirilinceye kadar; sorun çok daha büyük boyutlara ulaşacaktır. İnanın biz, transit geçecek araçlar için Toros Dağlarının arkasından veya altından tünellerle bir yol planlayıp, Alanya’yı görmeden bu araçları Doğu- Batı ekseninde geçiremezsek trafik yoğunluğunu azaltamayız. Bakanlık personeli ile birlikte Dinek mevkiinde denetim yapmaktan korkuyoruz. Çünkü, denetim ile ilgili dubalar dizildiği anda araç kuyruğu Elikesik kavşağına kadar uzanıyor. Bunun nedeni ilçemizin tek bir girişi olması. Alanya’da doğudan batıya bir yolun planlanması lazım. Anamur’dan çilek yüklü bir kamyonun, Çevre Yolu olarak bilinen ama alakası olmayan bu yoldan geçmemesi lazım. Antalya’dan gelen yüklü bir kamyonun şehir içinde kalan bu yolu kullanmaması lazım. ‘Dur-kalk’ olayı kamyoncu esnafın en sevmediği şeydir. Bu nedenle daha kuzeyden bir yolun planlanması, birçok yerde battı-çıktıların oluşturulması gerekiyor. Mevcut Alanya-Antalya yolunda o kadar çok gereksiz trafik lambası var ki… Birçok yerde de şerit ilaveleri yapılabilir. Manavgat ile ilgili hükümeti de eleştirdiler ama bizim açımızdan bu kapsamda kolaylık sağlandı. Biz bugün Manavgat’ı transit geçerek Antalya’ya ulaşıyoruz ve hızlı bir şekilde Manavgat’ı geçebiliyoruz. Bu şehirde araç sayısını azaltma şansımız yok. Araç sayısı her geçen gün daha da artacaktır. Bu nedenle ilgili planlamaların yapılması lazım, bu konuda tüm tarafların katılımıyla çözüm üretilmesi lazım.
'PROJELERİMİZ 2 NUMARAYA DÜŞERSE BEN BU İŞİ BIRAKIRIM’
-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, bizler aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Her zaman esnafımızın ihtiyaçlarına göre projeler üretiyoruz. Alanya Şoförler Odası, Türkiye’de esnafı için ürettiği proje ve hizmetlerle her zaman 1 numaralı oda olmuştur. Ben Ali Akkaya olarak açık söyleyeyim, Alanya Şoförler Odası ürettiği projelerle 2 numaraya düşerse ben başkanlığı bırakırım. Odamız her zaman Türkiye’de örnek olarak gösterilir ve üyesi ile ilgili her şeyi düşünür. Üyemizin arabası yolda kalırsa arabasını çeker, evleniyorsa düğününü yapar, muhasebesini bedava tutar. Alanya Şoförler Odası üyeleri aidatını öder, bunun dışında her türlü hizmeti alır. Biz ebediyete göçen üyemizi de düşünürüz, hayatta mücadelesine devam eden üyemizi de asla unutmayız. Ebediyete intikal eden üyelerine her yıl mevlit okutup akabinde iftar yemeği veren başka bir oda da yoktur. Üyelerimizin kaynaşmaları için her yıl futbol turnuvaları ve çeşitli etkinlikler planlıyoruz. Kış geldiğinde de geziler düzenliyoruz. Aktivite çeşitliliği bakımından Alanya Şoförler Odası her zaman tektir. Son yönetim kurulu toplantımızda da bu yılki öğrenci burslarını belirleyeceğiz. 2005 yılında söylediğim ‘Okuyan her şoför çocuğuna burs vereceğiz’ cümlesini çok şükür bugüne kadar yerine getirebildik. Bundan sonra da bu kapsamdaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. (Gülşah ATAOĞLU)