Vücut dokularında biriken sıvının neden olduğu şişliğe ödem denir.Ödem çoğunlukla ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda olur, ancak yüzünüz, elleriniz ve karnınız gibi vücudunuzun diğer kısımlarını da etkileyebilir.

Ödem, birçok farklı sağlık durumunun belirtisi olabilir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hormonal değişiklikler, hamilelik ve ilaç kullanımı sırasında ödem oluşabilir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmadan fazla kilolu olmak, psikolojik stres, karbonhidrattan fazla beslenme, çok tuzlu bir beslenme düzeninin olması, yeterince su tüketmemek ödeme sebep olmaktadır.

Ödem belirtileri; kol veya bacak dolgunlaşır veya ağırlaşma hissedilir. Kol veya bacak şişmiş gibi görünmeye başlar. Şişliğe bastığınızda, iz bırakır. Giysileriniz veya takılarınız sıkı ve rahatsız hissettirmeye başlar. Ödemin yakınındaki cilt gergin veya sıcak hissedilir. Etkilenen eklemleri hareket ettirmek zorlaşır. Çevresinde bir gerginlik ve hatta ağrı hissi vardır.

Ödemi, altta yatan bir sağlık durumuyla ilgili değilse yaşam tarzında değişiklikler yapılarak atlatabilirsiniz. İlk olarak ödeme sebep olan besinleri öğünlerinizden çıkarmalısınız. Ödemi azaltmak için tuz, konserve gıdalar, turşular bulyon, tuzlu krakerler, cips pastırma gibi fermente edilmiş et ürünleri, soya sosu gibi tuzlu soslar, asitli ve şekerli içecekler, aşırı maden suyu tüketiminden vazgeçmelisiniz.

Ödemi vücuttan atmak için kıvırcık, ıspanak, maydanoz, roka, marul, salatalık gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve kiraz, armut, kivi, ananas, kayısı gibi meyveleri tercih etmelisiniz.

Az su içiyorsak vücut sıvı gelmediği için kendi mevcut suyunu tutacaktır böylelikle vücuttan sıvı kaybı az olacağı için vücutta şişkinlik, ödem olacaktır. Ayrıca su içmezsek; dolaşım problemleri, selülit gibi problemlerle ödem oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden gün içinde en az 2-2.5 litre sıvı almalısınız. Kahve ve çayı sıvı olarak düşünmeyip, bir fincan kahve / bir su bardağı çay vücuttan bir bardak su atacağı için hem su kaybını önlemek hem de artıya geçmek için çay veya kahve içiminden sonra 2 su bardağı su içmelisiniz.

Hareketsiz kaldığınızda kan dolaşımı yavaşlar bunun sonucunda, ödem, selülit tarzı dolaşım sistemi hastalıklarına da sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka haftada en az 3-4 gün sevdiğiniz bir sporu 45-50 dakika yaparak düzenli ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.