Akdeniz diyetinin sağlığa olan faydalarını pek çok kez duymuşsunuzdur. Sağlıksız bir beslenme planına sahip bireylerde, düzenli biçimde Akdeniz benzeri bir diyet benimseyen bireylere göre beyin omurilik sıvısındaki zararlı biyobelirteçlerin daha yüksek seviyelerde olduğu saptanıyor. Araştırmada, Akdeniz tipi diyete bağlılık ile daha yüksek hipokampus hacmi arasında da önemli bir pozitif ilişki bulunduğundan söz ediliyor. Hipokampus, beyninizde hafızanın kontrol merkezi olarak kabul edilen bir alan ve Alzheimer’da erken ve şiddetli bir şekilde küçülüyor. O yüzden; balık, sebze, antioksidan meyveler ve sağlıklı yağlar yönünden zengin bir Akdeniz diyetinin, beyni bu hastalık tetikleyicilerinden ve riskinden koruyabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sizce sağlıklı bir beyin için doğru beslenme mi yoksa egzersiz veya beyin kasını güçlendirmek mi daha fazla önem taşıyor? Aslında zihinsel olarak iyi olmak terimini detaylıca düşündüğümüzde birçok faktörden bahsetmek mümkün. Beynimiz her gün yeni bir özelliği keşfedilen, yaklaşık 100 milyar sinir hücresini içinde bulunduran organımız. Vücudumuzun kontrol merkezi olarak, kalbin atışından akciğerlerin sağlıklı çalışmasına, düşünmeden hareket etmeye ve duyguları yönetmeye kadar pek çok sayısız faaliyeti yürütmekle sorumlu. Peki, bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek sağlıklı bir beyin ve güçlü bir hafızaya ulaşmaya ne dersiniz?
Fiziksel aktivite ve egzersizin sağlıklı ve iyi yaşamın en temel parçalarından biri olduğunu biliyorsunuz. Peki, zihinsel sağlık için olan etkisi? Geçtiğimiz ay Alzheimer’s&Dementia dergisinde yayımlanan çalışmada, yaşlı bireylerde fiziksel aktivite ve sinaptik bütünlük belirteçleri arasındaki ilişki incelenmiş. Sinapslar, sinir hücrelerinin diğer sinir hücrelerine mesaj iletmesine olanak sağlar. Yani hücrelere mesaj iletimi açısından özelleşmiş bağlantı noktaları olarak tanımlayabilirim. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında; düzenli fiziksel aktivite uygulayan katılımcılarda yüksek protein seviyeleri görülmüş ve fiziksel aktivitenin bu seviyelerin nöronlar arası bilgi alışverişini kolaylaştırdığı gözlemlenmiş. Bu etkilerin sadece beynin hafıza bölgesinde değil, bilişsel işlevle ilgili diğer beyin bölgelerini kapsadığı da çalışmanın ilgi çeken sonuçları arasında. Nöronlar arasındaki bu bağlantıların bütünlüğünü korumanın, demansı engellemek için önem taşıdığını unutmayın! Fiziksel aktivite, bu sinaptik işleyişin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Fiziksel olarak istikrarlı bir şekilde aktif olmak, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi güzel yatırım diyebilirim.