Ülkemizin en önemli sorunlarının başında trafik kazaları ve sonuçları (ölüm, yaralanma, sürekli sakatlık ve maddi kayıplar) gelmektedir. Meydana gelen trafik kazaları ile ilgili istatistikler değerlendirildiğinde kazalara etki eden faktörlerin başında aşırı hız, hatalı sollama, alkollü araç kullanma, yakın takip ve kırmızı ışık ihlallerinin geldiği görülmektedir. Trafik kazalarını en az seviyeye indirmek ve mücadele etmek trafik zabıtası ile beraber bizede çok önemli görevler düşmektedir.
Kan dolaşımında bulunan alkol miktarı, az miktarda kan ya da idrar numunesi test edilerek ya da solumayla dışarı verilen hava analiz edilerek ölçülebilir. Kanda ne kadar alkol bulunduğu bir hastane laboratuvarında doğrudan doğruya ölçülebilir. Denetimler sırasında yaygın olarak kullanılan alkolmetre ile nefesteki alkol oranı tespit edilmektedir.
Dostlar Trafik kazalarında sürücünün almış olduğu alkol oranına göre değişmekler beraber sürücünün algılama yetenekleri azalacağı için trafik kazaya karıştığınız takdirde;
Karıştığınız ve kusurlu olduğunuz kazada eğer yasal limitler üzeri alkollü iseniz,ehliyetiniz yoksa yada yeterli değilse karşı tarafa vereceğiniz hasarlar sizin sigorta tarafından karşılanır ama sizden geri rücü edilir.
Karıştığınız kazada yasal limit üzeri alkollü yada ehliyetiniz yoksa,ancak kazada haklı iseniz alkolden yada ehliyetsizlikten cezanız yazılmak kaydıyla aracınıza verilen maddi hasarı diğer araç sigortası ödemek zorundadır.
Çünkü kişinin evrak eksikliği ile kazanın oluşumu farklı konulardır.Bu konu ile ilgili Yargıtayın kararları bulunmaktadır.
2918 sayılı kanun 48. Madde ve yönetmelik 97.hükümlerine göre yasal alkol limitleri Hususi otomobil sürücüleri 0.50 promildir bunun dışındaki tüm araç cinsleri 0.20 promildir.
Buna bisiklet de dahildir.Elektrikli bisiklet,normal bisklet dahi kazaya karışırsa alkollü araç kullanmaktan cezai işlem uygulanır.Ancak kullanmış olduğu araç cinsi ehliyete tabi olmadığı için sürücü belgesine el konulmaz.
Alkollü olarak kazaya karışırsanız veya (1)promil üzeri araç kullanırken yakalanırsanız hakkınızda trafik güvenliğini tehlikeye sokmak maddesinden dava açılır.Trafik kazasının oluşumunda almış olduğunuz alkolün bu kazada etkin olduğu değerlendirilirse tarafınıza Bilinçli taksir hükümleri uygulanır.
Ø Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; Bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Bilinçli taksiri basit taksirden ayıran özellik, fiilin neticesinin failce fiilen öngörülmüş ve fakat istenmemiş olmasıdır
Alkol ölçümü sırasında çıkan sonuca göre ise
√ Birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında para cezası uygulanır.
√ İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında para cezası uygulanır ve bu sürücüler Sağlık Bakanlığınca “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi”ne tabi tutulurlar. Eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade edilir.
√ Üç veya üçten fazlasında ise sürücü belgeleri her defasında beşer yıl süreyle geri alınır. Ayrıca psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar
Eğer üflemeyi red ederseniz ehliyetiniz 2 yıl süre ile geri alınır,tüm yapılan alkol işlemlerinde aracınız kendi adınıza değilse araç sahibininin muaffakat verene kadar geçici olarak yediemin otoparkına alınır.
Ayrıca şirket aracı v.b araçlarla kazaya karışırsanız hem işinizden olmakla kalmaz açacakları tazminat davaları gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Yapmış oldukları meslekler yönünden ise alkollü araç kullanma işlemi düzenlendiğinde,(Sürücü eğitmeni,trafik zabıtası,Mtsk öğretmenleri gibi.)olduğunuzda iş akdi feshi,ve idari soruşturma branş çıkarımı,sınavlara girmeme gibi durumlarda olmaktadır.
Yapılan alkol ölçümünün sağlıklı olması için ağız alkolü dediğimiz unsurların olmaması gerekir bunu için Trafik kazalarında ve denetimlerinde alına yönergesinde yazdığı üzere Ölçülen değerin gerçek alkol düzeyi olması için, alkol alımı ile ölçüm yapılan zaman arasında en az 20 dakikalık zaman geçmiş olmasına özen gösterilir.
(Sürücü alkol aldıktan hemen sonra alkol testine tabi tutulur ise, sonuç yüksek bir değer çıkabilmektedir. Bunun nedeni, cihaza nefes üflenirken, ağız içerisinde (dişlerde, damakta, dilde) bulunan alkolün de gönderilmesidir. Bu değere ağız alkolü denilmektedir.
Alkolmetre ile ölçüm yapan personel, ağız alkolü etkisinden arındırılmış ve doğrudan akciğerlerin derinliklerinden üflenmiş nefes olmasını sağlamak için, sürücünün son alkolü alma süresi üzerinden en az 20 dakika geçmesi beklenilmelidir.)
Yapılan ölçüme ise Tam teşekkülü hastaneden kandan aldıracağınız ölçümle itiraz hakkınız saklıdır.
Kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye sokmak istemiyorsanız bir ömür boyu vicdan azabı yaşamak istemiyorsanız Alkollü araç kullanmayın alkollü araç kullanan insanın aracına binmeyin.
Hepinize kazasız belasız günler diliyorum.