Trafik kazasının analiz ve kusurluların tespit edilmesinde trafik kazasına müdahale edilirken, kazanın oluşmasına neden olan temel kusuru iyi araştırılmalı, bunları tespit etmek için gerekli incelemeyi kaza yeri bozulmadan yapmalıdır.

Trafik kazasının analiz ve kusurluların tespit edilmesinde trafik kazasına müdahale edilirken, kazanın oluşmasına neden olan temel kusuru iyi araştırılmalı, bunları tespit etmek için gerekli incelemeyi kaza yeri bozulmadan yapmalıdır.

Bunları yapmadan kaza hakkında kanaatini ön yargı üzerine kurmamalıdır.

Meydana gelen kazanın analizini yapabilmek için; hangi alanlarda ve nasıl araştırma yapılması gerektiği tam olarak öğrenilmeli ve tüm trafik personeli için temel yaklaşım olmalıdır.

Trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik yeni adımlarla, yeni uygulamalarla, yeni açılan yolların etkisiyle özellikle hatalı sollamadan kaynaklı karşılıklı çarpışmalı kazaların azaldığı gözlenmiş, sürücü  hatası kaynaklı kazalarında eğitim ve algılanan yakalanma riski duygusunun yol kullanıcıları üzerinde artması ve bu sayede kurallara uyma oranının artarak kaza sayısının azalacağı da bir gerçektir.

Meydana gelen kazalarda kusur oranın belirlenmesi ve buna bağlı olarak hukuki açıdan ceza davası ve hasar tazmini sürücülerin işlemiş olduğu kural ihlallerinin kazanın oluşumunda hangi oranda olduklarına bağlıdır. Mahkemeler ve yargı oranları açısından süreç,itirazlar ve hukuki süreç olarak, Yargıtay ceza kuruluna gidebilen bir süreç içinde değerlendirilmeye tabi tutulabilmektedir.

Maddi hasarlı kazalarda ise sürücülerin işlemiş oldukları kural ihlalleri olarak Asli/Tali kusurlar olarak işlenme durumuna göre yada oranlara göre hasar ödemesi yada tazminat ödemesi yapılmaktadır. İtiraz süreçlerine daha önce değinmiştik

Bu yazı dizimizde sürücülerin işlemiş oldukları 2918 sayılı Karayolları trafik kanunu 84.maddede yer alan sürücülerin işlemiş oldukları Asli kusurlar başlığı altında olan kanun metnine herkesin anlayabileceği ölçüde, hangi kural ihlalini yaparsak Asli kuralı ihlal ederiz anlayışını hafızamıza nakış etmek gayesiyle her hafta bir kuralı işlemeye çalışacağız.

2918 sayılı Karayolları trafik kanunu 84. madde

Trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan haller:

Madde 84 – Araç sürücüleri trafik kazalarında;

a)     Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,

Bu madde kapsamında araç sürücüleri açısından ;Meydana gelen kazalarda kırmızı ışıkta geçerse(47/1B)

Yetkili memurun dur ikazına uymazsa, trafiği düzenleme ve denetimde görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli veya işaret taşıyan diğer yetkili kişiler olabilir. (471A)

Yayalar için ise 68/1b-1 maddesi ile düzenlenen

1. Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,

Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,

Maddelerine uymakla zorunludurlar.

Bahse konu Kanunun diğer maddeleri ise

 

 

Trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan haller:

Madde 84 – Araç sürücüleri trafik kazalarında;

b) Taşıt giremez trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme,

c) İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girme,

d) Arkadan çarpma,

e) Geçme yasağı olan yerlerde geçme,

f) Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,

g) Şeride tecavüz etme,

h) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama,

i) Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama,

j) Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama,

k) Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında park etme veya duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama,

l) Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma,

Hallerinde asli kusurlu sayılırlar.

Ancak, kazada bu hareketlerden herhangi biri, kazaya karışan araç sürücülerinden birden fazlası tarafından yapılmış veya kaza bu hareketler dışında kurallarla, yasaklamalara, kısıtlamalara ve talimatlara uyulmaması nedenlerinden doğmuşsa, karayolunu kullananlar için kusur oranı yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit edilir. Hükmü yer almaktadır.

Antalya ilimizde ise verilerine göre; ilimizde yaklaşık 1 milyon 300 bin tescilli araç sayısı olup her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz genelinde ise bu sayı 30 milyona yaklaşmıştır.

Antalyada 2019 verilerine göre trafik yoğunluğuna bağlı olarak en çok kaza haziran, temmuz ağustos ayında olmakta, gün olarak ise cuma ve cumartesi meydana gelmektedir.

Oluş türüne göre en çok yandan çarpma türü kaza meydana gelmekte, meskun mahalde ise yayaya çarpma türü ikinci sırada gelmektedir. arkadan çarpmalı kaza türü de önemli bir yer almaktadır. Haftaya bu konunun diğer maddeleri üzerindeki yazı dizisi için görüşmek üzere,

Kazasız sürüşler Allaha emanet olun.

Eğitici yazıları ve videoları instagrama da ilerideki süreçte düşünüyorum Kaza süreçleri ile bilgi veya bu yazıların takibi için

@alanya_direksiyon_egitim adresim takip edebilirsiniz.