Kendi hizmetimize veya ticari amaçla kullanmakta olduğumuz araçların ve sürücüsünde bulunması gereken bazı belgeler bulunmaktadır.

Hangi belgeleri almamız gerektiğini bilmek bunlar olmadan trafiğe çıkmamamız gerekmektedir.

Araç sürücüleri sizde bilirsinizki bu işi bir kazanç kapsamında yaptığı zaman İlgili kanunlar nezdinde  şöför kapsamında olmaktadır.

Eğer bir kazanç kapsamında şoförlük yapıyorsanız kullanmış olduğunuz araç bir ticari faaliyet kapsamında ise mesleki yeterlilik (SRC)belgesi almanız şarttır.

Src 1 Belgesi uluslar arası yolcu taşımacılığı,

Src 2 Belgesi yurtiçi yolcu taşımacılığı,

Src 3 Belgesi uluslar arası eşya ve kargo taşımacılığı,

Src 4 Belgesi yurtiçi eşya ve kargo taşımacılığı,

Src 5 Belgesi tehlikeli madde taşımacılığı şeklinde sıralanırlar.

 Bu belgeleri alabilmek için Src kursu veren kurumlara müracaat edip verilen eğitimden sonra yapılacak sınavdan başarılı olunduğu takdirde alabilirsiniz.

Sürücü belgeniz 25.şubat 2003 den eski ise ve Src belgesi almak istiyorsanız ücretsiz E-devletten muafiyetli Src müracaatı yapabilirsiniz.

Psikoteknik belgesi servis, otobüs, kamyon, kamyonet, taksi gibi bütün ticari araç kullanıcılarının alması gereken bir belgedir.

Bu belge ise ilgili kurslara müracaat ettikten sonra psiko teknik merkezlerinde yapılacak testlerden sonra Tam teşekküllü hastaneden Psikiyatri uzmanın onayıyla verilen belgedir.

Sürücü belgesi konusunu önceki haftalarda işlemiştik bu konuya değinmiyorum bilgi sahibi olmak isteyenler önceki yazılarımıza bakabilirler.

Araçlarda bulunması gereken evraklar ve yetki belgeleri.

a)Aracın ruhsatı,(2017 yılında yapılan değişikle araçta bulunma zorunluluğu kaldırılmıştır)sigorta poliçesi ve  yönetmeliğe uygun plakaları

b)Araç Ticari amaçlı araç ise;ek olarak,yetki belgesine uygun taşıt kartı,yolcu taşıyan araç ise ferdi kaza koltuk sigortası,Tehlikeli madde taşıyan araç ise;tehlikeli madde sorumluluk sigortası,tehlike madde taşımayla ilgili ADR  yönetmeliği hükümlerine uygun belgeler.

Ülkemizde kullanılan yetki belgeleriden ise  bazıları

A TÜRÜ YETKİ BELGESİ:

Ticari amaçla otomobille yurtiçi veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) A1 Yetki Belgesi: Yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara,

b) A2 Yetki Belgesi: Uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir.

B TÜRÜ YETKİ BELGESİ:

Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) B1 yetki belgesi: Tarifeli olarak uluslararası ve şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

b) B2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak uluslararası ve yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

c) B3 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşımak üzere uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.

 

D TÜRÜ YETKİ BELGESİ:

Otobüsle Ve minübüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) Dl yetki belgesi: Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

b) D2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

c) D3 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,

ç) (Değişik:RG-23/10/2012-28450) D4 yetki belgesi: Taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

verilir. (Ek cümle:RG-23/10/2012-28450) Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenmez

K TÜRÜ YETKİ BELGESİ:

Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,

b) K2 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,

c) K3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara,verilir.

Yukarıdaki madde hükümlerine aykırı davranan araç sahiplerine ve sürücülere 4925 sayılı Karayolları taşıma kanunu hükümleri gereği ceza tanzim edilir.Bu kanunun aynı zamanda yaptırımı ve uygulayıcısı ilgili kanunun yönetmeliğidir.Ceza uygulamasını Trafik Polisi/Jandarması,Ulaştırma Bakanlık İl müdürlüğü görevlileri.

Birde 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu vardır.Bu kanun kapsamında Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren Ticari araçlar çıkarmış oldukları,Ticari Taksiler ve Taksi Durakları Çalışma usül ve esasları hakkında yönetmelik,Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi Toplu Taşıma Yönetmeliği, kapsamındaki kurallara uymakla mükelleftir.Bu kanunların uygulayıcısı ise kendi yaptırımları ile beraber 2918 sayılı kanunun Ek maddeleri kapsamında ceza uygulanıp gerekmesi halinde men işlemi yapılabilmektedir.

Trafikle ilgili Büyükşehirlerde UKOME tarafından şehir içi ulaşımın düzenlenmesi, trafik yönetimi, toplu taşıma hizmetlerinin planlanması gibi konularda kararlar alarak şehrin ulaşım sisteminin daha verimli çalışmasını amaçla kararlar alır ve yürürlüğe girer.

Büyükşehir olmayan illerde ise İl ve İlçe Trafik komisyonları aynı amaçla görev yapar.İlçe trafik Komisyonun aldığı kararlar İl trafik komisyonu tarafından karara bağlanmadan yürürlüğe girmez.

Tehlike madde taşıyan araçların ise ADR hükümlerine göre araçlarını teçhiz etmelidir.Bu kanuna uygun olmayan araçların ise yaptırımı ise Tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması hakkında yönetmelik kapsamında denetimi yapılıp,Sürücüye,Araç sahibine,Taşımacı ve yetki belge sahibine ciddi cezalar öngörmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz ihlallerle ilgili ceza uygulamalarının kapsamının ve ihlallerin net anlaşılması ceza uygulamaların tek kanunda herkes tarafından uyulması ve kanunların yeksenaklı olarak uygulanması dileğiyle…Hoşçakalın…