Panik bozukluk, psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın olan bir türdür. Daha çok ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkmakta ancak çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülen panik bozukluk genetikle ilişkili olabilmektedir.

Korku nöbeti olarak da tanımlanabilen panik atak ise gerçekte herhangi bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durum içinde hissetmesine, bunun sonucunda heyecanla tepki vermesine ve korku hissetmesine neden olan bir ruh sağlığı sorunudur. Birden bire ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan bu durum, kişinin kendini sıkıntılı bir durumda veya dehşet içinde bulmasına neden olmaktadır. 
Zamanla şiddeti artan bu korku nöbetleri, yaklaşık on dakika içinde en şiddetli düzeye ulaşır. Ortalama beş ila otuz dakika süren panik atak, bu sürenin ardından kendiliğinden geçebilmektedir. Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşamaktadır. Bu da yaşam kalitesini büyük oranda olumsuz etkilemekte ve bireyi çaresizlik duygusuna iterek bu rahatsızlığın bir döngüye girebilmesine sebep olmaktadır. Panik bozukluktaki en büyük belirtilerden biri de bu döngüdür. Günün belirli saatlerinde sabah, akşam, gün batımı gibi zamanlarda bireyde yaşanan bu olumsuz belirti ve durumlar döngü halinde tekrarlanmaya başlar. Pek çok insanın yaşamı boyunca bir ya da iki kez panik atak yaşaması normal kabul edilse de tekrarlayan panik ataklar ve kişinin yaşadığı bu deneyimi tekrar yaşayacağını düşünmeden duramaması panik bozukluk olarak tanımlanır. 
Peki Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bir anda başlayan ve birey tarafından anlamlandırılamayan kalbin çok hızlı çarpmaya başlaması, çarpıntı, soğuk terleme, ateş basması, uzuvlarda istemsiz titreme, karında karıncalanma hissi ve ağrı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı, bayılacakmış gibi hissetme kontrolü yitirme, çaresizlik gibi duygular ve ölüm korkusu panik atak yaşandığını gösteren belirtiler arasında kabul edilmektedir.
Panik Bozukluğun sebebi nedir?
Panik bozukluk, hayatta kalma iç güdüsüyle ortaya çıkmaktadır ancak patolojik bir durum olmasının temel nedeni beyinden vücuda yanlış alarmlar gönderilmesidir. Temel bir ruh sağlığı problemi olan panik atak, stres, yas gibi travmatik durumlar ve beyindeki nörotransmitterlerdeki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Tıbbi durum olarak da sayılan tiroid, kalp ritim bozukluğu gibi bazı rahatsızlıklar da panik atak bozukluğu nedenlerinden sayılabilmektedir.
Panik bozukluk tedavisi
Panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir ruh sağlığı problemidir. Panik bozukluğun tedavisinde etkili bulunan bazı ilaçlar vardır. Bu tedaviler için bir psikiyatrdan destek almak uygun olacaktır. Ancak ilaç tedavisi etkili olsa da tedavi sonrasında rahatsızlık tekrar nüksedebilir. Bu nedenle ilaçla birlikte psikoterapi desteği önerilmektedir. İkisi birlikte tedavide başarı ve nüksü önleme oranı çok yüksektir. Kalıcı çözüm için profesyonel bir psikoterapi hizmetine başvurmak panik bozukluk için elzemdir.